България на съд, ако не свърже Търговския регистър с европейската система

17:10, 18 фев 21 / Политика 25 2062 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Ако до два месеца България не предприеме мерки за свързване на търговски регистър с европейската система, страната може да се изправи пред Европейския съд. Това гласи мотивирано становище на Еврокомисията, пратено като част от наказателните процедури за неспазване на европейското право.

Страната ни е изправена и пред други процедури, но те са все още в начална фаза - че не е въвела в националното законодателство допълнителни правила за борба с расизма, не е осигурила необходимите възможности за получаване на данни от всички оператори на въздухоплавателни средства и че не спазва правилата за питейната вода на Евратом, свързани с наблюдението на радиоактивните вещества, предаде "Дневник". 

Търговският регистър

Европейската комисия е изпратила мотивирано становище до България за това, че все още националният търговски регистър не е свързан с европейската система (BRIS).

Тази система осигурява прозрачност на данните за фирмите и улеснява дейностите на вътрешния пазар. Според комисията това, че България не е изпълнила изискванията, създава трудности за гражданите, дружествата и специалистите от ЕС да получат подходящи данни за българските дружества.

Крайният срок София да изпълни изискванията е изтекъл на 8 юни 2017 година, а на 2 юли 2020 година ЕК е изпратила първо предупреждение до България, Франция и Ирландия с искане да предприемат необходимите стъпки. Франция и Ирландия са предприели нужните мерки, а България разполага с още два месеца, като след това ЕК може да отнесе случая до Съда на ЕС.

Снимка: CanStockPhoto

Борба с расизма

Европейската комисия изпрати официални уведомителни писма до Белгия, България, Финландия, Полша и Швеция за това, че още не са въвели в наказателните си закони европейските правила за борба с расизма и ксенофобоята. 

Правилата предвиждат за тежките прояви на расизъм и ксенофобия да се налагат ефективни, съразмерни и възпиращи наказания. Белгийското и българското законодателство не предвиждат действията, извършени на расистка и ксенофобска основа, да бъдат утежняващо обстоятелство при осъждането на престъпления и така не се преследват достатъчно престъпленията от омраза, пояснява ЕК.

България не е успяла да въведе правилно определянето като престъпление на някои видове реч на омразата, които подбуждат към насилие, като откритото оправдание, отричане или банализиране на холокоста. Посочените държави разполагат с два месеца, за да отговорят, като след това ЕК може да продължи с наказателната процедура.

Снимка: БГНЕС

Данните за операторите на въздухоплавателни средства

Европейската комисия съобщи, че е решила да изпрати допълнителни официални уведомителни писма до България, Кипър, Франция, Гърция, Литва, Малта, Португалия и Словакия, тъй като не са осигурили необходимите възможности за получаване на данни от всички оператори на въздухоплавателни средства, летящи във въздушното пространство под тяхна отговорност.

Комисията отбелязва, че миналата година е изпратила първите писма по този повод. В съобщението се уточнява, че всяка държава от ЕС е длъжна да въведе предвидените в европейското законодателство стъпки.

Допълва се, че средствата за връзка по посоченото европейско законодателство се използват обикновено от Ръководство на въздушното движение. Те служат за свързване между пилотите и наземните служби. Това средство за връзка е трябвало да бъде въведено до началото на 2018 година.

Комисията отчита, че на места липсва необходимото оборудване, и добавя, че е дала срок това да се промени до февруари миналата година. ЕК поставя днес срок за отговор от един месец, като изразява готовност да продължи наказателната процедура при необходимост.

Снимка: CanstockPhoto

Правилата за питейната вода

България и Малта получават официални уведомителни за неспазване на всички изисквания на правилата за питейната вода на Евратом, свързани с наблюдението на радиоактивните вещества.

Правилата определят стойности, честоти и начини за наблюдение на тези вещества. Те предвиждат създаване на програми за проследяване дали питейната вода отговаря на изискванията.

Според правилата на ЕС гражданите трябва да бъдат уведомявани за качеството на водата, която използват.
България и Малта разполагат с два месеца, за да отговорят, като в противен случай ЕК може да продължи с втората фаза от процедурата - пращане на мотивирано становище.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама