Нова версия: Ремонтът на бул. „Иван Гешов“ е довел до проблема с опасния кабел

12:30, 19 фев 21 / София 25 2448 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Проблемът със захранването е възникнал след реконструкцията на булеварда през 2019 г. и повторното присъединяване на обекта към мрежата. Това обяви главният архитект на район „Триадица“ Иван Шишков, който подаде оставка след фаталния случай, при който 16-годишно момче почина след токов удар от кабел, свързан с незаконно поставен павилион в двора на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

Главният архитект на район „Триадица” напуска поста

„2019 г. завършва ремонтът на бул. „Акад. Иван Гешов“. Тогава има промяна в шахтата, има премахване на електрически стълб. Новото привързване на павилиона според мен е станало тогава и оттогава датира това, което виждаме като тръби с кабели по оградата, обясни той в ефира на Bulgaria On Air.

Според него обаче за всичко това може и да няма никаква документална следа, ако реконструкцията е мината просто като ремонт, за който не е издавано отделно разрешение за строеж. „Когато не правиш основен ремонт, не издаваш разрешение за строеж, няма и документация. Вероятно това се е случило и в конкретния случай“ коментира бившият районен архитект. Само преди дни подобни съмнения изразиха и от ЧЕЗ, но от Столична община до момента не е коментирала тази хипотеза.

„Хвърчаща бележка“ в дъното на трагичния случай в София

БОЛНИЦАТА СИ ИСКАЛА ПАВИЛИОНИТЕ

Арх. Шишков каза още, че премахването на незаконния павилион е спряно, защото болницата на чиято територия се намира той, е поискала запазването му.

 

„През 2018 г. са направени актове за премахване на павилионите. Преписката е била върната от направление „Архитектура и градоустройство“ с правно основание получено писмо от директора на болницата павилионите да останат. Имало е много ясно изявление павилионите да бъдат оставени, включително е имало искане до ДНСК да бъдат регламентирани и узаконени“, заяви арх. Шишков.

Арх. Шишков посочи, че за двата павилиона в рамките на болницата юридически би трябвало да отговарят лечебното заведение и областната управа. Той добави, че когато теренът е държавен, схемите за разполагане на преместваеми обекти се съгласуват и одобряват единствено от главния архитект и областната управа, а районната администрация не участва.

Думите на подали оставка архитект противоречат на версията на Столична община, че премахването на обекта е забавено заради проблеми в документите, а в последствие така и не е задействано наново заради „бездействието на районната администрация“. От самата болница не са коментирали твърденията, че те са причината за запазването на незаконните обекти.

СЛУЖЕБНАТА БЕЛЕЖКА НЯМА СТОЙНОСТ

Той оспори и правната стойността на издадената от неговата администрация служебна бележка през 2011 г., която е послужила като основание за присъединяване на павилиона към ЧЕЗ.

 

„Считам, че служебната бележка няма стойност. В този си вид написана тя очевидно е използвана. Тя не дава право да бъде свързан павилионът. Колегите най-вероятно не са преценили, че някой може да има задкулисна цел. Ако се беше случило аз да разписвам писмото, щях да напиша, че павилионът е незаконен", категоричен бе арх. Иван Шишков, който по време на издаването на бележката е бил в отпуск и заместван от началник-отдела Елена Траянова.

Не на това мнение обаче са от ЧЕЗ, които преди дни обявиха, че смятат бележката за официален документ, който е издаден да послужи именно пред тях. Електроразпределителното дружество излезе с позиция, след като Столична община обвини дружеството, че е свързал павилионите в болницата с ток, въпреки, че не са имали разрешение за експлоатация. Според главния архитект на столицата подобна служебна бележка има стойност колкото билет за баня.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама