„Fitch“ повиши кредитния рейтинг на България, Борисов пита Ананиев дали не прави мушенгии

13:00, 20 фев 21 / Политика 25 3196 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Въпреки негативните ефекти от пандемията от COVID-19 и неясният резултат от парламентарните избори, международната рейтингова агенция „Fitch Ratings“ повиши перспективата на дългосрочния кредитен рейтинг на България от стабилна към положителна. Рейтингът „BBB“ се потвърждава, а основната причина за подобрената оценка е очакването за постъпления от еврофондовете.

България може да приеме еврото най-рано през януари 2024 г.

Според рейтинговата агенция краткосрочните негативни рискове, произлизащи от пандемията и несигурният резултат от изборите, до голяма степен се компенсират от перспективите за значително финансиране на инвестициите от ЕС и ангажираността за макроикономическа и фискална стабилност, подкрепена от дългосрочното функциониране на режим на паричен съвет и участието на България в Механизма на обменните валутни курсове II (ERM II), съобщиха от финансовото министерство. 

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В съобщението се посочва още, че България ще бъде един от основните бенефициенти на трансфери от ЕС през следващите години, включително 16,6 млрд. евро (27 % от БВП за 2020 г.) през следващата многогодишна финансова рамка (2021-2027 г.) и 7,5 млрд. евро (12 % от БВП) безвъзмездни средства от ЕС по механизма следващо поколение (NGEU). Въпреки предизвикателството да се усвои толкова голямо количество средства, Fitch Ratings вярва, че това ще повиши икономическия растеж от прогнозираните 3 % през 2021 г. на 4-5 % през периода 2022-2025 г.", пише в оценката. 

Въпреки негативните последици от пандемията, благодарение на дългосрочната благоразумна фискална политика, индикаторите за публичните финанси остават по-добри в сравнение с другите държави със същия рейтинг, както и спрямо държавите от ЕС. Рейтинговата агенция оценява бюджетния дефицит (на начислена основа) на 4 % от БВП през 2020 г. (в сравнение с медианата от 6,9 % за държавите със сходен рейтинг), повлиян най-вече от свързаните с COVID-19 мерки за разходи от около 3 % от БВП. Изпълнението на приходите надмина ревизираните бюджетни цели, отчасти благодарение на подобрения в събирането на данъци, както и на по-слабо от очакваното икономическо свиване.

Основните фактори, които биха могли да доведат до повишаване на рейтинга, са напредък към присъединяването към еврозоната и подобряване на потенциала за растеж на икономиката, водещо до по-бързо сближаване на нивата на доходите до това на държавите с по-висок рейтинг. Фактори, които биха могли да доведат до понижаване на рейтинга, са: неблагоприятни политически развития, които да намалят доверието в икономическото възстановяване; продължително нарастване на публичния дълг; материализиране на условни задължения в баланса на държавния бюджет или по-слаби перспективи за растеж, се казва в съобщението.

Веднага след като бе обявено официалното съобщение на Министерството на финансите, премиерът Бойко Борисов също побърза да се похвали лично от своя Facebook профил по време на традиционната си съботна обиколка из страната.

Борисов излъчи видео от своя профил, на което се вижда как на поле край пътя до него стоят министърът на образованието Красимир Вълчев и министърът на финансите Кирил Ананиев, а той с възторжен глас им чете въпросното прессъобщение, като коментира всяко изречение ред по ред.

Той обърна спецциално внимание на един от факторите, които биха могли да доведат до понижаване на рейтинга, а именно неблагоприятно политическо събитие:

Неблагоприятно политическо събитие означава сегашната коалиция да не управлява. Освен нашите експерти, няма други, които да могат да постигнат това“, изтъкна той, като подчерта, че във всичките години, когато БСП, ДПС или тройни коалиции са идвали на власт, една по една са спиранили всички европейски програми. „Те се опитваха да се оправдат, че това било, видите ли, заради ГЕРБ преди тях. Обаче като дойде ГЕРБ на власт, всички фондове работят до ден днешен. И точно това ни казват експертите“, изтълкува Борисов.

Обикновенна лъжа е, че България е фалирала и в разруха. Най-добрите финансисти казват: “Министър Ананиев така управлява финансите, че има много силни външни и фискални балански”. И второ, това е за мен, надеждна политическа рамка“, похвали се той и на няколко пъти попита дали е точен превода на съобщението и дали са давани пари на агенцията, за да обяви това постижение. А след това театрално се обърна към министъра на финансите и го попита: „Киро, да не си направил някоя мошенгия?“

Ананиев веднага отрече и обясни на премиера, че не бива да се съмнява в истиността на написаното. 

Предполага се, че ти ако не правиш нещо, за да ме подвеждаш в момента, най-добрите специалисти в света, ни казват, че международната рейтингова агенция Fitch Ratings повиши перспективата от стабилна, защото ние винаги сме твърдели пред президента Радев, че сме стабилни, в положителна“, продължи да тълкува с удивление министър-председателят.

Припомняме, че миналата година по същия начин премиерът Борисов и финансовият министър Кирил Ананиев изкоментираха, седнали на пънчета край пътя, оценката от повишаването на дългосрочния рейтинга на България от международната рейтингова агенция „Moody's“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама