Осигурена е охрана на машините за гласуване

11:40, 20 фев 21 / Политика 25 2126 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

След като дълго време правителството и Централната избирателна комимсия си прехвърляха отговорността относно съхранението на машините за гласуване и преди дни се разшумя из медиите, че са оставени в склад в митницата без охрана, днес вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова, която отскоро отговаря и за предстоящия вот, обяви, че вече е осигурена такава, която да ги пази. 

„Постигнахме договорености с Централната избирателна комисия (ЦИК) и се осигурява охрана на склада, в който се съхраняват машините за вота. От вчера коли на жандармерията осигуряват защитата, за да няма никаква манипулация“, заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова в ефира БНТ.

Снимка: БНТ

„Вече са проведени много срещи с компетентните институции, които имат ангажимент, а разговорите ще продължат и занапред. С предложението на премиера и неговото гласуване от Министерския съвет цялата организационно- техническа работа е възложена на мен, а министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов трябва да издаде здравния протокол, който да е съгласуван с главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Имам ангажимент от името на правителството да обезпечим законността на този избор, подчерта министър Николова.

Припомняме, че за неохраняемите машини за гласуване сигнализира председателят на гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова, като отправи редица въпроси към премиера Бойко Борисов, министъра на вътрешните работи Христо Терзийски и ЦИК. Министър-председателят и министърът все още не са коментирали темата, но от ЦИК тогава отговориха, че към момента доставчикът е отговорен за съхранението на машините за гласуване и под никаква форма те нямат отношение. 

Казусът с машините за гласуване идва от това, че ЦИК е купувачът на машините за гласуване, но складовете и охраната трябваше да бъдат отговорност на правителството. Това обаче не стана, защото от изпълнителната власт заявиха, че няма да могат да осигурят склад за машините, докато не станат собственост на държавата, а докато това стане, те посочиха за отговорен доставчикът - “Сиела Норма”. 

Тези договорки обаче се водеха от вицепремиерът Томислав Дончев, а вчера стана ясно, че Министерски съвет поверява изборите в ръцете на министъра на туризма Марияна Николова. 

Преди новината за смяната да бъде лансирана от правителството, ЦИК е била уведомена с писмо от изпълнитлената власт, че трябва да те да намерят за своя сметка склад, в който да се съхранява машините за гласуване, които вече пристигат в страната. Те обаче отказаха с мотива, че това противоречи на водени разговори с вицепремиера Томислав Дончев, предаде БНР. 

От ЦИК са предложили да бъде уведомена фирмата "Сиела Норма" да намери за своя сметка склад, тъй като има задължения по логистиката.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама