Мохамед Абдулкадер е обвинен в участие в джихадистка групировка

12:40, 20 фев 21 25 1951 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Специализираната прокуратура предаде на съд за тероризъм българина Мохамед Абдулкадер, участвал в бойни действия на страната на джихадистки групировки в Сирия, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. 

Оттам посочват, че обвиняемият е предаден на съд за това, че за времето от 28 август 2017  г. до 26 септември 2019 г., като български гражданин, при условията на продължавано престъпление пет пъти е напускал страната през ГКПП „Малко Търново“ към Сирия през Турция. Според обвинението там той е извършил убийства и създавал страх в населението.

Припомняме, че случаят е известен още от лятото на миналата година, когато 10 души, включително 21-годишният Мохамед Абдулкадер, бяха задържани в Бургас при съвместна операция на ДАНС и ГДБОП. Обвинениеполучи обаче само той. 

За него знаем, че е юношески шампион по борба и е учил в спортното училище в морския град. От прокуратурата посочват, че при претърсванията миналата година са били иззети голям брой веществени доказателства, сред които и девет мобилни телефона. От тях е станало ясно, че той е запечатвал бойните си действия в снимки и видеоклипове, които след това е качвал в социалните мрежи.

Според събраните доказателства, момчето е било вербувано от своя баща – сириец. Самият той ръководил бойна група в ислямистката групировка „Фикрат ал - Султан Мурад“, а от средата на 2019 г. станал командир в „Джабхат ал – Шамия“ (или Фронт Шам) – групировка пряко ангажирана в бойни операции, свързани с отвличания и трафик на хора.

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама