Ресторантьори чакат официална заповед, за да започнат подготовката за отваряне

11:45, 21 фев 21 25 2365 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Ресторантите чакат официално разрешение от властите да отворят на 1 март, но засега не е ясно колко от тях ще успеят да рестартират дейността си.

„Повече на тази тема няма да се говори“: Заведенията отварят на 1 март

„Надяваме се този път да се случи това, което казаха правителството и здравните власти. Изчакваме заповед. Отваряне на заведение след 3-4-месечна пауза е доста сложно”, заяви председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов в ефира на Нова телевизия. По думите му браншът се готви да отвори, но подготовката е предпазлива.

Заведенията на протестна дискотека, властта не отстъпва

„Ние не сме освободили служители, но те са пръснати в цялата страна. Трябва да върнем хората в София, да заредим заведението. Това са големи инвестиции”, заяви още Алибегов. И обясни, че заведенията не могат да си позволят след 2 дни отново да бъдат затворени.

Никаква еуфория не е завладяла и други собственици на заведения, защото волята на премиера за отваряне от 1 март все така зависи от данните на Националния щаб.

Снимка: CanStockPhoto

Членовете на Щаба плашат хората с цифри, с нови заразени, ту има спад, ту има увеличение. Така че мисля, че премиерът ще послуша първо тях, отколкото да се вслуша в настояването на нас, ресторантьорите, да отворим и да работим по-нормално вече”, каза Сашо Аджев, собственик на заведение в Сандански. Поради тази причина и много заведения въобще не се готвят за отваряне на първи март. Ресторантьорите отбелязаха, че персоналът им е освободен, а сметките не им излизат, защото не се знае как в несигурната COVID-обстановка ще може да се завърти колелото и да се превърнат разходите в печалби. 

Обявиха парична награда за доказателства, че членовете на НОЩ посещават заведения

Трябва да заредим всички ресторантите със стоки, да направим едно хубаво зареждане, тъй като вече сме изхарчили запасите, ако има такива. Трябва да вземем стока, да задействаме договори, от това ще тръгнат веднага и задълженията към НАП за осигуровки и данъци. Хората са още изплашени, несигурни”, коментира Аджев. Ресторантьорите искат гаранции и точни условия, при които може да се се стигне до ново затваряне.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама