Дончев не отговаря за изборите, защото ще е кандидат-депутат

15:00, 21 фев 21 / Политика 25 2672 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Единствената причина вицепремиерът Томислав Дончев да не е координатор по подготовката на изборите е това, че той ще бъде кандидат за народен представител, заяви социалният министър и областен координатор на ГЕРБ за Добрич Деница Сачева в ефира на БНР.

Припомняме, че тази седмица правителството повери изборите в ръцете на министъра на туризма Марияна Николова. Преди това за провеждането на вота отговаряше вицепремиерът Томислав Дончев. 

ГЕРБ и СДС се регистрираха като коалиция за парламентарния вот

Тя отбеляза още, че най-късно до 2 март всички имена в листите на ГЕРБ ще са известни. По думите ѝ ситуацията е трудна заради пандемията и затова са нужни знаещи и можещи хора, които веднага да влязат в час и да започнат да предлагат решения на проблемите. Сачева подчерта, че реденето на листи е екипна дейност в ГЕРБ и мнението на областните координатори и на Изпълнителното бюро имат значение.

Тактически ход: Защо ГЕРБ избира Любен Дилов-син пред своите хора?

"Лицата, които ще бъдат в листите, ще бъдат достатъчно ясна заявка за това каква промяна сме готови да наложим", категорична беше тя и потвърди, че очакването е лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов да води листа.

Снимка: БГНЕС

"Партията, която спечели изборите, най-нормално е да направи правителство и премиер да бъде лидерът ѝ. Това е принципът. Но какво ще се случи на 5, 6, 7 април... Решенията ще се вземат в дните след изборите", допълни тя, като категорично заяви, че ДПС и БСП не се разглеждат като евентуални партньори в бъдещо управление. Сачева обаче определи коалиционните партньори на ГЕРБ в настоящото управление (бел. ред. - ВМРО и НФСБ) като приемливи за нова коалиция.

"Не виждам в момента с кого от новите (бел. ред. - политически формации) бихме могли да влизаме в коалиция. А и те самите също категорично отричат ГЕРБ като възможен коалиционен партньор", каза социалният министър.

Тя обясни, че няма законово изискване действащите министри да излизат в отпуска, ако са кандидати в предстоящата кампания, защото трябва да бъде осигурена непрекъсваемост на изпълнителната власт. 

Според Деница Сачева няма въпроси в парламента, на които да не са получени ясни отговори, дори и от премиера Бойко Борисов. Тя отбеляза още, че премиерът не взема еднолични решения по отношение на мерките и определи като фетиш джипката, с която той обикаля страната. "Ние, които работим в правителството, не мислим, че това заслужава коментар в такава степен". 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама