"Афис": 4 партии са сигурни за парламента

18:05, 21 фев 21 / Политика 25 2504 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Четири политически формации се очертават като сигурни и още три като потенциално възможни участници в следващия парламент. Това показват данни от проучване на агенция "Афис", направено в периода 12-17 февруари. То е реализирано със собствени средства, интервюирани са 1000 лица в домовете им.

Според проучването политическата коалиция ГЕРБ-СДС засега запазва лидерската си позиция с малко над 25.2 % доверие, следвана на сравнително близка дистанция от коалицията „БСП за България“ - 22.5%. Напрегната до последния момент може да се окаже и битката за третото място между партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ с 14.2% доверие и ДПС с 11.5%, които също със сигурност ще формират свои парламентарни групи.

Софтуер няма да допуска да се гласува повече от веднъж при машинен вот

В различна степен имат шансове за бъдещо парламентарно представителство още две коалиции - „Демократична България“ с 5.6% и „Изправи се! Мутри вън!“ с 4.1%, както и партия ВМРО - 3.2%. 

Снимка: "Афис"

Освен, че е нетипично висок делът на така наречените "Други партии", които ще привлекат гласове, но ще останат извън парламента, не са малко и формациите, които ще останат под 4-процентовия праг, но ще прескочат "заветния" един процент от гласовете, отбелязват от "АФИС". Интересното тук е, че над 1% получава и партия, която не само не е регистрирана за участие в предстоящите избори, но и изобщо не е подавала заявление за регистрация – „Българско лято“.

Според "Афис" това означава, че мощните антиправителствени нагласи, зародили се през миналото лято, не намират концентриран израз и се разпръскват в много и различни посоки. По този начин многобройните заявки за битка срещу статуквото не са уплътнени с реални шансове да донесат желаната от мнозинството български граждани промяна.

ЦИК заличи регистрацията на още две партии за предстоящия вот

Според агрнцията се очертават парламентарни избори, които ще се проведат в непозната обстановка и с неясно продължение след изборите. Към този момент не бива да се изключват и предположенията за нестабилен парламент, над който още от първия ден на мандата ще надвисне призракът на предсрочните избори, предупреждава "Афис". 

При подобна хипотеза ни предстои да преживеем още един парадокс: следващите парламентарни избори да са твърде скоро и дори да съвпаднат с насрочените в края на годината президентски избори. В този случай изборите ще бъдат подготвени от правителство, назначено от един от претендентите за поста на държавен глава, посочват още от "Афис". 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама