Коронавирусът у нас: 16 000 души са се ваксинирали през уикенда

17:56, 22 фев 21 25 3594 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов съобщи, че ефектът от „зелените коридори” за ваксиниране е бил поразителен, като само за два дни са били имунизирани срещу коронавируса около 16 000 души. „Успяхме да дадем възможност на много хора да дойдат сами и да направят своя личен и информиран избор. След като бяха консултирани, направиха своята първа доза от ваксината”, каза още той.

Проф. Балтов съобщи, че е имало обаждания от пациенти с оплаквания от странични реакции. Те са имали покачване на температурата, но това е било временно, като неразположенията са отшумели за 24 часа.

Ваксини и за отдалечените места

Създава се организация, така че мобилни екипи да тръгнат към отдалечените населени места, където всички желаещи също да могат да се ваксинират. Това докладва министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на работното съвещание, което премиерът Бойко Борисов свика с представители на Националния оперативен щаб, ваксинационния щаб и министри. Министър Ангелов посочи още, че съвместно с МВР се създава организация и за логистична подкрепа, така че ваксините лесно и бързо да достигнат до отдалечените населени места и гражданите там да могат да се ваксинират.

Премиерът Борисов изрази благодарност към всички лекари и медицински екипи и добави, че масовото ваксиниране няма да позволи на ковид-вълната да се вдига повече. Той напомни, че всички ваксини, които се поставят в България, са одобрени от Европейската агенция по лекарствата. „Всички ваксини са договорени от Европейската комисия, от най-добрите специалисти в Европа. Ваксините са издържали теста, където няма компромиси. Която и ваксина да се сложи, е добра“, отбеляза министър-председателят, цитиран от правителствената служба.

Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов докладва, че днес е получена доставка от 25 740 дози от ваксината на „Pfizer“. „Очакваме на 25-и февруари 12 000 дози от ваксината на „Moderna“, както и до края на седмицата количества и от Оксфордската ваксина, като предстои да получим потвърждение за точната дата и точните количества. Всички налични в страната дози се прилагат без да се изчаква“, добави Кирилов. Той посочи още, че от началото на ваксинационната кампания се наблюдава много ниска честота на нежеланите лекарствени реакции, което потвърждава изцяло профила на безопасност, установен в клиничните изпитвания.

Маските на открито в Кюстендил остават задължителни до 7 март

Носенето на маски на открити обществени пространства в община Кюстендил остава задължително до 7 март включително. Дотогава остава в сила и въведеният пропускателен режим за поликлиниката в града. Решението е взето днес на заседание на Областния кризисен щаб, съобщи Нова телевизия.

Въпреки наложените допълнителни мерки, ситуацията продължава да бъде притеснителна. Заболелите за последните три месеца в Кюстендилска област са 2 354, като средната заболеваемост на ден е 28 човека.

Данните от последното денонощие

227 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие. Това сочат данните на Единния информационен портал. Направени са общо 2792 теста, което означава, че положителните проби са 8%.

През последните 24 часа са починали 15 души, а излекуваните са 114. Най-много са новозаразените в София - 77. Следват областите Бургас - с 34, и Варна - с 28 нови случая. Общо 3 880 пациенти с коронавирус остават в болница, от които 321 в интензивни отделения.

Общият брой на поставените дози ваксини у нас е 119 354, като новите за денонощие са 10 998.

Има готовност за денонощни кабинети за ваксинация

Започва ваксинацията и при личните лекари

От днес и личните лекари започват ваксинация срещу Covid-19 на своите пациенти. Здравните власти многократно увериха, че има достатъчно налични ваксини. Здравният министър проф. Костадин Ангелов вече изпрати писмо до 28-те регионални инспекции в страната, с което разпорежда да се създаде необходимата организация, която да даде възможност ваксини да се поставят на всеки, който жеале, в имунизационни пунктове:

- целодневно през почивните дни /събота и неделя/;
- в следобедните часове на работната седмица /от понеделник до петък/;
- при необходимост, денонощно, в лечебните заведения в областните градове.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама