Заради пандемията: По-малко операции у нас през 2020 г.

11:31, 22 фев 21 25 1824 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Спад на операциите в три ключови области на медицината се наблюдава през изминалата година заради пандемията от Covid-19 у нас. Между 8 и 22 процента по-малко са интервенциите в неврохирургията, кардиохирургията и ортопедията в страната в сравнение с предходната, показват данните на здравната каса, които „Индекс на болниците“ анализира.

Кардиохирургия

С 22% са намалели операциите на сърце у нас през миналата година в сравнение с предходната. Общо 4707 операции на възрастни са направени в страната, от тях 4002 са с екстракорпорално кръвообращение или това са най-големите и сложни интервенции. Другите 705 са без екстракорпорално кръвообращение. През 2019 г. обаче в страната са извършени 6003 операции на възрастни общо, от които 5036 са били с екстракорпорално кръвообращение.

Лечебните заведения, в които са били осъществени кардиооперациите през миналата година са 10, като шест от тях се намират в София. Най-много големи операции са направени в Токуда, "Аджибадем Сити Клиник", „Сърце и Мозък" в Плевен , УМБАЛ "Св. Екатерина". Като цяло дейността в частните клиники е по-малко засегната от пандемията, вероятно затова те бележат и по-малко намаление на дейността си.

Коронавирусът у нас: 16 000 души са се ваксинирали през уикенда

Ортопедия

С 21.5% е намалял броят на операциите в сферата на ортопедията през изминалата година в сравнение с предходната. Общо 61 518 интервенции са осъществили специалистите през 2020 г. срещу 78 413 през 2019 г. Най-голяма част от операциите са на долен крайник.  С близо една пета по-малко са и алопластиките на тазобедрена и колянна става.

Болниците, в които са се извършвали ортопедични операции през 2020 г., са малко над 90. В много от тях обаче дейността е ниска – под 100 операции на една локация. Сред лидерите в ортопедията у нас се налагат болници като Пирогов, УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив, „Св. Анна“ в София и Варна, Софиямед и др. В тях се извършва не само огромен обем дейност, но и всички видове интервенции.

Неврохирургия

Пандемията е оказала по-малко влияние на дейността в неврохирургията. С 8% са намалели операциите у нас в тази област през миналата година в сравнение с предходната. Общо 13 511 неврохирургични операции е имало през 2020 г. в страната срещу 14 738 през предходната. Броят на болниците, в които се осъществява подобна дейност се запазва относително постоянен – около 50.

Лечебните заведения, в които се извършват едни от най-големите и тежки операции – гръбначномозъчните, както и мозъчните, които не са провокирани от травми, обаче са около една пета от всички тях.  Сред тях са големите университетски болници в страната – „Св. Иван Рилски“, Пирогов, „Св. Анна“, ВМА в София, също така „Св. Георги“ в Пловдив, „Св. Марина“ във Варна и др. Безспорен лидер в областта на неврохирургията за поредна година обаче е УМБАЛ „Св. Ив. Рилски“, където са извършени над 2200 от всички подобни операции в страната, чиито брой е 10 320. В болницата се прилагат и всички иновативни техники на лечение в страната.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама