Манган във водата: пловдивско село обяви бедствено положение

13:40, 23 фев 21 25 2282 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Кметът на община Родопи Павел Михайлов обяви бедствено положение в пловдивското село Брестовица заради наличието на манган в питейната вода. Завишените стойности на химичния елемент във водата са 20 пъти над допустимите - при разрешено количество от 50 мг/л стойностите на мангана в питейната вода е над 1000 мг/л. Решението за обявяване на извънредно положение е след заседание на Общинския кризен щаб и ще бъде представено пред Междуведомствената комисия по бедствия и аварии към Министерски съвет.

Припомняме, че пробелмът с водата в Брестовица е от години, а миналия месец жители на селото излязоха на протест и заплашиха да не си плащат сметките за водата.

Близо три месеца Община Родопи очаква становището на специалистите за решаване на проблема. „Бяхме търпеливи твърде дълго време. Докладът на специалистите, които са ангажирани да посочат реалните начини за решаване на проблема трябваше да бъде представен още през декември. Забавянето е с близо три месецаПроблемът с водата в село Брестовица е най-големият за цялата община „Родопи”. Това е трагедия и ние сме изключително загрижени за здравето на хората. Затова не може повече да отлагаме и ще обявим бедствено положение”, коментира кметът Павел Михайлов, цитиран от пресцентъра на общината. 

Въз основа на доклада на специалистите спешно ще бъде възложена обществена поръчка за изготвяне на технически проект за изграждане на довеждащ водопровод и подмяна на близо 27 км водопреносна мрежа. За проекта са осигурени 85 хил.лв. общински средства. Пари за подмяна на мрежата се очакват от държавата.

Областният управител изненадан от обявяването на бедственото положение

Областният управител на Пловдив Дани Каназирева бе изненадана от решението за обявяване на бедставено положение, тъй като това става в ден, в който нивата на манан във водата са в норма, предаде БНР.

По думите ѝ проблемът в Брестовица ще бъде решен дългосрочно с нов водопровод и нови дублиращи водоизточници. В рамките на месец март ще започне изграждането на дублиращите сондажни кладенци, тапмониране и изолиране на съществуващите, а през април ще стартира процедурата за изграждане на нов довеждащ водопровод и подмяна на вътрешната водопроводна мрежа, както и почистване на водоемите. 

Каназирева обясни, че вече е осигурено финансиране от страна на  ВиК холдинга, като средствата ще бъдат предоставени на водния оператор в Пловдив, а не на общината.

Тя посочи, че през лятото са констатирани множество нарушения в големината на водното огледало край МВЕЦ-а в Кадиево, които са довели до заблатяване в района, което е засегнало и водоизточниците.

От своя страна управителят на ВиК Спартак Николов заяви,  че сега положението с наличието на манган  е овладяно, но проблемът стои.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама