Фондация със същото име: „Спаси София“ ще търси правата си в съда

14:02, 23 фев 21 25 2038 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Това е нечестен номер, който показва тяхното безсилие. Така Андрей Зографски, активист от гражданската инициатива "Спаси София", коментира за "Дневник" регистрацията на фондация със същото име с представител Даниел Капсъзов. Той е техен противник по два казуса - за реорганизацията на движението по бул."Патриарх Евтимий" и ул. "Фритьоф Нансен", както и за превръщането на част от ул. "Съборна" в пешеходна от 26 юни 2020 г. По този повод Капсъзов се афишира в социалната мрежа през декември, че е от "Спаси "Съборна", но месец по-късно, на 28 януари, е регистрирана фондация "Спаси София", на която той е представител.

Не сме се регистрирани, ние сме свободна организация, а и не сме очаквали такива удари под кръста, заяви Зографски. Може да е от наивност, но ние се борим срещу скандалните ремонти в София, за по-добра градска среда за софиянци, допълни той. Като регистрация активистите имат фондация с име "Спаси България".

ВМРО срещу Борис Бонев за ул. "Съборна"

Промяната в централната улица "Съборна" в полупешеходна предизвика сформирането на протестна група от собственици и наематели на бутикови магазини там с аргумента, че ограничаването на автомобилното движение затруднява снабдяването със стока на търговските обекти, а и клиентите предпочитали да пристигат с колите си, а не пеша.

На вчерашното заседание на комисията по транспорт към Столичния общински съвет нейният председател Карлос Контрера от ВМРО внесе доклад, който да върне част от старото положение по ул."Съборна". В онлайн заседанието участва и журналистката Илиана Беновска, която подкрепя каузата на Капсъзов и доклада на Контрера.

След заседанието общинският съветник Владислав Панев, съпредседател на Зелено движение и "Демократична България" коментира в профила си във Facebook, че "сега мишена е "Спаси София".

"Особено нагло на транспортна комисия противниците на това ул."Съборна" да бъде пешеходна улица обявиха Борис Бонев за узурпатор на това име. Беновска беше особено гласовита като използваше изключително циничен език. Координацията им с Карлос Контрера от ВМРО беше перфектна", написа той.

Кой е Даниел Капсъзов

В учредителния акт на новата фондация е записано, че нейната цел е да насърчава и подкрепя доброто взаимодействие между гражданското общество и органите на местната администрация. Обявеният за представител на фондацията Даниел Великов Капсъзов е бивш президент на клуб по борба, завършил е ВИФ, президент е на мотоклуб Widow's sons - Bulgaria. На неговата страница във ФБ е отбелязано, че тя е част от световна масонска мотоорганизация.

"Първата българска масонска мотоорганизация - Masonic Riders Bulgaria, е създадена през 2018 г. и само няколко месеца по-късно се превърна в приемник на Световната масонска организация Widows Sons - Синовете на вдовицата от основоположника за целия свят Widows Sons, Илинойс", се заявява на страницата на мотоклуба във Facebook. Членове могат да бъдат само свободни райдъри с минимум 5-годишен стаж като масони в ложи, признати от Обединената велика ложа на България, се посочва като изискване за членство в мотоклуба.

Панев: Целта е отвратените да се откажат

Автентичната гражданска инициатива "Спаси София" събра 49 хиляди гласа на последните местни избори през октомври 2019 г. С тях Борис Бонев стана независим общински съветник.

"Нали знаете, ако отвратените се откажат, остават само отвратителните. Със "Спаси София" (истинските) не сме коалиция, понякога сме на различни позиции. Но често изтипосват схемите на властта (както и ние), за което заслужават похвала. Най-важното обаче е да сме джентълмени в политиката, която и без това е грозна работа. Не бива да я правим още по-грозна", написа във в социалната мрежа Панев.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 15:08, 23 фев 21

И без това си бяха "Мучи в София"...

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама