„Ти броиш“: Защо е важно да има „пазители” на вота?

14:30, 23 фев 21 / Новият парламент 25 1717 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Над 12 хиляди души, които да се превърнат в пазители” на вота на 4 април, търси платформата за честни и прозрачни избори Ти броиш”. Платформата си поставя за задача да организира паралелно преброяване на резултата от парламентарните избори, а протоколите с данните от гласуването във всяка секция да бъдат достъпни за всеки на сайта tibroish.bg.

Ти броиш” е с основна цел да предотврати опитите за измами и манипулации, и да осигури прозрачност на парламентарния вот. Стремежът е да се намери по един застъпник за всяка от секциите, където ще се гласува.

Мисията ни е да направим всичко по силите ни да има прозрачни избори и да предотвратим опитите за измами. Търсим доброволци, които ще бъдат активни, ще следят за пропуски, ще подават сигнали към екипа ни. За нас е важно те да отделят само 4 часа в края на изборния ден на 4 април. Не е нужно да седят цял ден в секцията, най-важно е да са на място след края на изборния ден - тогава, когато се броят бюлетините, а резултатите се вписват в секционните протоколи. Опитът ни от предишни избори показва, че именно тогава стават най-много нарушения”, разказва Ивайло Мирчев от Демократична България”, който ръководи екип от доброволци, разработващи платформата.

Снимка: Топновини 

В деня на изборите застъпниците и наблюдателите, които политическите сили и граждански организации излъчват, имат право да присъстват в изборните секции, да наблюдават гласуването, обработването и вписването на резултатите, както и да получат копие от секционния протокол с данните от вота.

В „Ти броиш“ чрез специално мобилно приложение застъпниците ще изпращат сканираните секционни протоколи към паралелен преброителен център. Там ще се извършва отчитане на резултатите и сканираните протоколи ще бъдат публикувани на сайта. Целта е всеки, които иска да види как е гласувано в дадена секция, да може да получи информацията бързо и лесно. На по-късен етап данните могат да бъдат сравнени с публикуваните от ЦИК. Ако забележат нарушения, застъпниците ще могат да подават сигнали през приложението и да се консултират с екип от юристи, които ще са в готовност и да изпращат бързи жалби до избирателната комисия.

В „Ти броиш“ вече са се записали над 10 хиляди души, обединени от общата мисия да помогнат за провеждането на честни избори.

Много е важно да защитим честния вот на тези избори. Смятам, че когато говориш за нещо, виждаш го като проблем, тогава трябва да се застъпиш. Виждам го по-скоро като дълг на гражданите към самите себе си”, описва мотивите си да се запише за застъпник 20-годишната студентка по право в университета в Аликанте Александра Асенова.

Има много хора, които не гласуват, не се интересуват, но и недоволстват и смятат всичко за предрешено. Това е суеверие, което се лекува с проверка. Казвам им да проверят дали наистина е така, защото това е изхабена от съдържание лъжа”, споделя 34-годишният режисьор Благой Бойчев, също застъпник в „Ти броиш“.

За него това са вторите избори, в които ще се включи с мисия за опазване на честността на вота. Бил е застъпник на местния вот през 2019 г. и сега се е записал като доброволец още с обявяването на кампанията през септември. „На миналите избори бях подтикнат да се включа от мой приятел, който беше застъпник. Той беше спасил два гласа, които комисията е щяла да отчете като невалидни заради съвсем леко излизане на химикала от квадратчето. Знам, че когато някой наблюдава съзнателно, такива нарушения не стават или поне процентът ще е по-нисък”, коментира Бойчев.

Пазител” на вота може да стане всеки пълнолетен български гражданин, който иска да бъде гарант за честността на изборите, без значение на коя политическа сила симпатизира. Участието е доброволно и е необходима регистрация на сайта на платформата или с безплатен SMS с текст участвам на тел. 108 006.

Демократична България” вече обяви, че ще предостави платформата и на другите политически формации и неправителствени организации, стига да пожелаят. 

Ще си сътрудничат ли БСП и „Демократична България“ за честни избори?

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама