Германия оборудва танковете си с израелска система за активна защита

15:25, 23 фев 21 / Свят 25 2907 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Министерството на отбраната на Германия реши да оборудва танковете Leopard 2 MBT със системи за активна защита Trophy™, произведени от израелската държавна компания Rafael Advanced Defense Systems Ltd.

След обявяването на решението, което беше взето от Федералната служба за оборудване, информационни технологии и поддръжка в експлоатация на Бундесвера (BAAINBw) и одобрено от германския парламент, Rafael сключи договор за първоначална доставка на системи Trophy. Той включва контракт с Krauss-Maffei Wegmann (KMW), производителят на оригиналното оборудване за Leopard MBT, за доставката на системи за танкове, прехващачи и резервни части за оперативни и технически обучения. Системите ще бъдат доставени в следващите няколко години.

Израелски крила за българските F-16

Очаква се в бъдеще Германия да се сдобие и с още системи Trophy, за да оборудва по-голямата част от танковете си Leopard 2 MBT.

Системата за активна защита Trophy, която е разработената от Rafael като отговор на успешни противотанкови атаки и увеличаването на такива заплахи, осигурява доказана в бойни действия защита срещу противотанкови ракети и снаряди, като едновременно с това локализира и дава информация за източника на вражеския огън за незабавен отговор. Trophy е единствената напълно интегрирана и тествана в реални боеве система за активна защита в това направление.

С Trophy от 2010 г. са снабдени и основните бойни танкове на Израелските отбранителни сили – Merkava, както и бронетранспортьорите Namer. Системата е извършила множество прихващания, без да допусне да се стигне до ранени военнослужещи или повреди на платформи, на които е инсталирана от първия ѝ оперативен прехват през 2011 г. Trophy е преминала над 5400 успешни полеви изпитания и има натрупани повече от 1 000 000 експлоатационни часа. В момента Rafael има договори за серийно производство на над 1800 системи.

И Словакия избра израелските радари

През януари Rafael и партньорът ѝ DRS обявиха, че са завършили доставката на системите за активна защита Trophy, поръчани от армията на САЩ за оборудване на основните й бойни танкове Abrams.

Д-р Ран Гозали, изпълнителен вицепрезидент и ръководител на Дирекцията за сухопътни и морски системи в Rafael, коментира: „Германия се присъединява към групата от развити държави, избрали системите Trophy, за да защитят своите войски и активи от непрекъснато нарастващите противотанкови заплахи. Благодарим на германското правителство, че се присъедини към други държави, които се довериха на нашата система и на нашия опит. Очакваме да работим с KMW за интеграцията и инсталирането на Trophy на Leopard 2 и на бъдещите платформи”.

Израелската компания Rafael Advanced Defense Systems Ltd. участва активно в процеса на модернизация на Българската армия, в това число и в търга за доставката на 150 нови бронирани машини за нуждите на българските Сухопътни войски в партньорство с мултинационалната GDELS.

България може да придобие радари от „Железния купол“

За Rafael

Rafael Advanced Defense Systems Ltd.  проектира, разработва, произвежда и доставя голям брой високотехнологични системи в областта на отбраната и сигурността, използвани от военновъздушните, сухопътните, военноморските, космическите и кибер подразделенията на Израелските отбранителни сили, както и от армиите на различни страни по целия свят.  Портфолиото на компанията включва богат асортимент от иновативни решения, които осигуряват превъзходство по земя, въздух, море, под вода, в космоса и кибер пространството. Rafael е една от трите големи отбранителни компании в Израел и в нея работят 8000 души, като също така има голям брой подизпълнители и доставчици на услуги, включително и в САЩ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама