Заведенията у нас няма да карат служителите да се ваксинират

09:50, 24 фев 21 25 2108 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

След като властта у нас реши да прескочи националния план за ваксиниране срещу COVID-19 и да започне масова имунизация, за да няма изхвърлени дози от препаратите, много хора се наредиха на опашки пред болниците, за да се ваксинират. Появи се и информация за компании, които са поискали от работниците си да се имунизират, за да сложат на обектите си „стикер за безопасност“ например и така да привличат повече клиенти. А след като премиерът Бойко Борисов разпореди, че заведенията трябва да отворят на 1 март, и „повече на тази тема да не се говори“, се повдгна и въпросът дали ще се ваксинират и работещите в бранша. 

Браншовите асоциации в сферата на ресторантьорския и развлекателен бранш Сдружение на заведенията в България (СЗБ) и Българска асоциация на заведенията (БАЗ) излязоха с обща позиция във Facebook, в която категорично заявяват, че няма да принуждават служителите им да се ваксинират. Според тях това трябва да е въпрос на личен избор. Двете организации заявяват и че няма да налагат каквито и да е приоритети за служители, които са си поставили ваксини.

Снимка: CanstockPhoto

„Ние, като браншови асоциации в сферата на ресторантьорския и развлекателен бранш, имаме за цел единствено да предлагаме начини и варианти за подобряването на бизнес средата в сектора. Функциите, влиянието и възможностите ни не позволяват да се произнасяме по теми, които не са от нашия ресор на действия, посочват от асоциациите, като отбелязват, че не са правили вътрешни проучвания за нагласите на техните членове и служители в заведенията.
 
„Смятаме, че това е лично решение на всеки един български гражданин и ние нямаме намерение да заемаме страна "за" или "против" масовата ваксинация. Управителните съвети на СЗБ и БАЗ и председателите на сдруженията сме убедени, че не трябва да се месим в решенията на когото и да било, дали да си постави ваксина, каква да бъде тя, кога и къде да бъде ваксиниран. Това е лично решение и въпрос на избор“, пишат още от бранша, като подчертават, че биха съдействали на всеки техен служител, който желае да получи информация или помощ по тази тема.
 
„Като сдружения не смятаме за редно да агитираме и да налагаме каквито и да било приоритети за служители, които са си поставили ваксини, нито пък да апелираме за обратното, за хора, които не са или не желаят да бъдат ваксинирани срещу Covid-19“, добавят двете браншови асоциации. 
 
Припомняме, че преди дни стана ясно, че в Израел ваксинираните имат повече права. Там фитнес залите, басейните, киносалоните, някои храмове и хотели са достъпни само за доказалите, че са ваксинирани, със системата на т. нар. "зелена значка" - получили двете си дози в интервал от 21 дни преди поне седмица или които са оздравели. Това става с QR код, който би трябвало да ускори процедурата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама