Правенето на добрини помага на здравето

19:30, 24 фев 21 / Любопитно 25 1913 Шрифт:
Василена Йорданова

Можете да постигнете повече с доброта, отколкото с редовни упражнения. Оказва се, че благотворителната дейност, независимо дали е в помощ на другите или прави малки дарения, може не само да стопли душата, но и да подобри физическото здраве.

Вестниците започват да пишат за Бети Лоу, когато тя е на 96 години. Въпреки напредналата си възраст по каквито и да било стандарти, тя все още работи като доброволец в кафене в болница в Салфорд, предградие на Манчестър, като сервира кафе, мие чинии и разговаря с пациенти. След това Лоу навърши 100 години. „Все още работи“, пишат вестниците. След това тя навърши 102, след това 104 - вестниците продължиха да се изненадват. Дори на 106, Лоу работеше в кафене веднъж седмично, въпреки лошото си зрение.

Лоу каза пред журналисти, че е продължила да работи в кафенето, докато повечето хора предпочитат да се успокоят и да се пенсионират у дома, защото е била уверена, че такава работа ѝ помага да остане здрава, съобщават BBC и БГНЕС.

И очевидно е била права.

Науката показва, че алтруистичното поведение - от доброволчеството и даряването на пари до случайни, ежедневни добри дела - насърчава благосъстоянието и дълголетието.

Изследванията показват например, че доброволчеството намалява риска от ранна смърт с 24% - приблизително същото, колкото да се ядат шест или повече порции плодове и зеленчуци дневно , според някои проучвания.

Нещо повече, тези хора са по-малко склонни да развият повишена кръвна захар или възпаление, което води до сърдечни заболявания. Те също така прекарват с 38% по-малко време в болници, отколкото не извършващите благотворителност хора.

Този ефект на доброволчеството за здравеопазване изглежда се забелязва във всички краища на света, от Испания и Египет до Уганда и Ямайка, според едно проучване, основано на данни от анкетата на Gallup World.

Разбира се, може би хората, които са в по-добро здраве от самото начало, са по-склонни да се занимават с благотворителност. Например, ако имате артрит, има вероятност да не искате да постъпвате на работа в кафенето.

„Има проучвания, които показват, че хората в добро здраве са по-склонни да участват като доброволци, но тъй като учените са много наясно с това, ние статистически вземаме предвид това в нашето изследване“, казва Сара Конрат, психолог и изследовател на филантропията от университета в Индиана.

Дори като се вземе предвид доброто здраве на доброволците, все едно - участието в благотворителна дейност влияе значително на нашето благосъстояние.

Експериментите

Нещо повече, няколко лабораторни експеримента на случаен принцип хвърлят светлина върху биологичните механизми, чрез които помагането на другите може да подобри нашето здраве.

Канада

В един такъв експеримент в Канада учениците от гимназията са разделени на две групи: някои бяха изпратени да помагат на по-малките ученици за два месеца, други бяха оставени да чакат своя ред да участват в такава помощ.

Четири месеца по-късно, когато експериментът беше приключил, разликите между двете групи тийнейджъри бяха ясно видими... в кръвта им.

Учениците от гимназията, които активно обучават малки деца, са имали по-ниски нива на холестерол, както и по-ниски маркери за възпаление като интерлевкин 6 в кръвта, което не само предотвратява сърдечните заболявания, но също така помага в борбата с вирусни инфекции.

Интересното е, че в кръвта се регистрират не само резултатите от официалното участие в благотворителни дейности, но и случайни прояви на доброта.

Калифорния

Участниците в едно проучване в Калифорния, на които е възложено да правят прости добри дела, като например да купуват кафе за непознати, са имали по-ниски нива на гени на бели кръвни клетки, свързани с възпаление. Това е хубаво нещо, тъй като хроничното възпаление е свързано със състояния като ревматоиден артрит, рак, сърдечни заболявания и диабет.

И ако поставите хората в ЯМР скенер и ги помолите да действат алтруистично, можете да видите промени в начина, по който мозъкът им реагира на болка.

Има безброй други примери за положителните ефекти върху здравето както от добротата, така и от финансовото дарение. Например бабите и дядовците, които редовно се грижат за внуците си, имат риск от смъртност до 37% по - нисък от тези, които не участват в грижите за деца.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама