БНТ се извини за антисемитско изказване в предаването "Последният печели"

19:43, 24 фев 21 25 3377 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Водещият на "Последният печели" по БНТ Орлин Горанов поднесе извинения на еврейската общност заради включването на антисемитска реч като цитат от шахматиста Боби Фишер в предаването от 23 февруари.

От официалното писмо, изпратено от Горанов, става ясно, че екипът на предаването "осъзнава направената грешка и неудачния начин", по който е поднесен въпросът, свързан с гросмайстора. Той обаче заявява, че липсата на какъвто и да е собствен коментар от негова страна е част от стилистиката на куиз шоуто.

"В нито един момент не сме имали друга цел освен даването на информация, свързана с въпросите", посочи той.

Целият екип на "Последният печели" е санкциониран, а редакторският екип, отговорен за въпросите в епизода, е освободен веднага.

Как се стигна до казуса?

По-рано еврейска организация обвини в антисемитизъм Орлин Горанов, който води предаването „Последният печели“ по БНТ. В писмо до генералният директор Емил Кошлуков и СЕМ се настоява „да приложат необходимите мерки за санкциониране на този позорен акт, както и да запознаят обществото с действията, които ще предприемат, за недопускане на употреба на реч на омразата в национален ефир“. По-късно Кошлуков изпрати позиция, в която поднесе своите извинения и заяви, че екипът на предаването, отговорен за цитата, ще бъде санкциониран.

По време на телевизионната игра водещият задава въпроса: „Кой шахматист има еврейски корени, което не му пречи да се изказва остро срещу евреите?“. Участник в играта посочва верния отговор - Боби Фишер. А след това Орлин Горанов изрича дълъг цитат, който се приписва на Фишер: „Евреите не обичат да работят. А това е едно от нещата, което евреите много мразеха в Хитлеровите концентрационни лагери. Никога не е имало газови камери. Това са глупости! Но когато отидете в лагера , там има надпис: Арбайт махт фрай. Но евреите не вярват на това. Те вярват, че вие трябва да свършите цялата работа, а те прибират печалбата. Това е проблемът с евреите.“

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 12:30, 25 фев 21

Кошлуков: "...докато не получа уверенията, че екипът е контролиран,"

Това изказване не е ли ярък пример за цензура, налагана на БНТ?

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама