Covid-19 по света: До три месеца ЕС може да въведе ваксинационни паспорти

13:25, 26 фев 21 25 3642 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

До три месеца Европейският съюз може да въведе електронни ваксинационни сертификати. Това решиха лидерите на 27-те на виртуална среща.

Сертификатите ще се издават на хора, които са се ваксинирали или са преболедували и имат изградени антитела срещу коноравируса, обясни председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.

Евролидерите се разбраха да ускорят производството на ваксини

Страните от Европейския съюз се споразумяха  още да ускорят производството и доставките на ваксини срещу коронавируса.

COVID-19 по света: Лидерите на ЕС обсъждат ваксинирането в Европа

„Главният ни приоритет сега е да ускорим производството и доставката на ваксини и ваксинациите в целия Европейски съюз. Искаме по-голяма предвидимост и прозрачност, за да бъдем сигурни, че фармацевтичните компании ще спазят ангажиментите си“, заяви Мишел, цитиран от bTV.

Уверени сме, че ще постигнем целта си до края на лятото да ваксинираме 70% от пълнолетното население. Това са 225 милиона души в Европейския съюз“, заяви от своя страна председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

„Да бъдем максимално твърди с фармацевтичните компании да си използват капацитетите и съответно да си спазват договорите. Ние стриктно сме ги спазвали, стриктно сме дали пари, за да направят съответните проучвания, да създадат ваксината. Сега не е честно да бъдат давани на други страни, каза премиерът Бойко Борисов.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама