Отменят тържествения ритуал на Шипка за 3 март

17:52, 26 фев 21 / Политика 25 5880 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Община Габрово обяви, че отменя тържествения ритуал по отбелязване на Националния празник 3 март на връх Шипка. Промяната се налага по препоръка на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Според доц. д-р Ангел Кунчев струпването на голямо множество хора от различни населени места крие риск от разпространяване на COVID-19. В памет на загиналите за свободата на България на 3 март в Габрово от 09.30 ч. ще бъде отслужена панихида в храм „Успение на Пресвета Богородица“, а в 10.00 ч. ще бъде издигнат националният флаг на пл. „Възраждане“.

По-рано днес президентът Румен Радев обяви ще участва в тържествената церемония. „Уважението към паметта на загиналите за България е наш морален дълг като народ. Отговорността ни пред съхраняването на историческата памет е не по-малка от преодоляването на изпитанията, пред които сме изправени днес“, написа Радев във Facebook.

И допълни: „На Трети март на Шипка заедно ще отдадем почит пред подвига на българските опълченци и руските воини, които с кръвта си отстояха свободата на България. Превъзмогването на духовната криза изисква моралният пример на хората, чиято саможертва е вложена в темела на българска държава, да бъде не само спомен, а да вдъхновява и ръководи делата ни в ежедневието. Достойно бъдеще за страната си можем да градим, само когато сме единни като нация“.

 

По-късно и председателят на парламента Цвета Караянчева обяви, че ще участва в честванията

 

Припомняме, че миналата година държавният глава държа реч на Шипка, въпреки че официалните чествания на празника бяха отменени. Тогава Радев определи отмяната на честванията на върха като манипулация. 

„Оказа се че софийският щам е много безобиден и там всякакви мероприятия на открито са позволени, докато щамът на Шипка се оказа много опасен и мероприятията се отмениха. Надявам се със същото настървение управляващите наистина да мислят за здравето на българите“, коментира преди година президентът.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама