Пиари с призив партиите да не използват интернет тролове преди изборите

11:55, 26 фев 21 / Новият парламент 25 1698 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Използването на платени или провокирани коментатори в социалните мрежи и онлайн медиите, известни като „интернет тролове“, е неетично и вредно. Това заявяват пиар организации в своя позиция. Те са категорични че се разграничават от прилагането на такава практика и няма да ги използват в политически или други кампании.

„Пандемията постави обществото ни пред изпитание, отчитат се и драстични спадове към доверието в източниците на информация. Истинността на информацията в публичното пространство е един от основните стълбове, на които да се опрем при преодоляването на кризата. Затова се противопоставяме на практиката на създаване и разпространение на фалшиви новини (fake news) и приемаме, че това влияе негативно върху обществото ни и създава тревожност и несигурност у гражданите“, се посочва в позицията.

Според пиарите всичко това е особено опасно в предизборна ситуация и може да повлияе негативно не само в посока манипулиране на резултатите, а и върху позициите на отделни хора и репутацията на кандидатите.

В тази връзка те призовават: Всички политически партии ясно да декларират, че няма да използват платени или провокирани коментатори (интернет тролове) в своите кампании. Всички комуникационни организации, сдружения и практикуващи специалисти да подкрепят настоящата декларация. Всички медии да модерират отговорно коментарите под материалите и да изтриват тези, които носят фалшива информация, и/или използват език на омразата, обидни и нецензурни думи. Всички администратори на страници, групи или други форми на масова организация в социалните мрежи, да модерират коментарите под постовете. Всички професионалисти, представители на медии и администратори на страници да предприемат необходимите действия за ограничаване на активността на троловете.

Вярваме, че тези действия ще допринесат за създаването на по-добра информационна среда и недопускане нарушаването на демократичността в свободния и мотивиран избор“, се посочва още в позицията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама