Под условие: Пуснаха отново „зелените коридори“

09:10, 28 фев 21 25 5572 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Нова доставка от 52 800 дози от ваксината срещу Covid-19 на „AstraZeneca“ пристигна тази сутрин у нас и само няколко часа по-късно отново пуснаха т. нар. „зелените коридори“ за желаещите да се ваксинират извън фазите на ваксинационния план.

Те ще работят, когато във ваксинационните пунктове няма достатъчно желаещи от приоритетните за имунизиране групи.

Quote Icon Има риск чакащите на опашка да не стигнат до ваксина доц. Ангел Кунчев

Напълно възможно е да се чакаш цял ден на опашка за ваксина в т.нар. зелени коридори и в крайна сметка да не стигне за теб, каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в ефира на bTV. Той уточни, че пълноценно зелените коридори могат да функционират, когато има достатъчно ваксини

Пускането на коридорите стана по препоръка на премиера Бойко БорисовТам, където има чакащи, ги пуснете. Ако има пред Пирогов, ВМА, големите болници, коментира той по-рано днес. Борисов отбеляза, че очавканата утре доставка от 21 060 дози от ваксината на „Pfizer-BioNTech“ трябва да бъде разпределена за членовете на СИК.

Властта успокоява: Ваксини ще има за всички, но все пак важна е първата доза

Днешната доставка е драстично по-малка от това, което трябваше да получи страната ни от „AstraZeneca“. България очакваше над 142 хил. дози в края на месец февруари. Като причина от компанията посочиха производствени проблеми. До момента страната ни е получила близо 170 хил. дози от препарата, а в края на следващата седмица се очакват още около 80 хил. дози от ваксината.

„52 800 не са малко дози. Ваксинационната програма върви добре. Получените тази сутрин дози ще бъдат разпределени още днес към 28-те РЗИ-та в страната“, съобщи ръководителят на Националния ваксинационен щаб Красимир Гигов, цитиран от БНТ.

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама