Знакови имена, които липсват в листите на ГЕРБ

14:41, 02 мар 21 / Новият парламент 25 2997 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

ГЕРБ регистрира листите с кандидатите си за депутати. В тях се открояват имената на министри, техни бивши колеги и кметове. Сред добре познатите лица са бившият вътрешен министър Младен Маринов, бившият министър на външните работи Даниел Митов, бившият министър на туризма Николина Ангелкова, бившият кмет на Пловдив Иван Тотев и др. Прави впечатление обаче, че липсват много знакови имена за партията.

Повече от половината кабинет в листите на ГЕРБ

Единственият член на правителството, който липсва в листата, е министърът на културата Боил Банов. Неговото име разбуни духовете в обществото със скандала „Ало, Банов съм“ през 2019 г. Сигналът срещу него бе подаден от евродепутата Елена Йончева. Тя разпространи три записа от телефонни разговори, на които се чува как Банов дава инструкции за печално известния с резултата ремонт на столичното Ларго. Указанието е да се направи така, че изпълнителят да не трябва да плаща поне 700 000 лв. неустойка за забавяне. Самият Банов тогава се обяви на жертва на рекет. До подаване на оставка обаче така и не се стигна.

В листите не присъства и бившият финансов министър Владислав Горанов. Оставката му поиска лично премиерът Бойко Борисов в края на юли миналата година заедно с още двама министри – Младен Маринов и Емил Караниколов. Идеята беше по този начин да се опровергаят внушенията, че ГЕРБ и въпросните министри са в пряка зависимост от ДПС. При освобождаването на Горанов министър-председателят го похвали за финансовата стабилност на страната и за влизането на България в чакалнята на еврозоната (механизма ERM II)

Прави впечатление и отсъствието от листите на дългогодишния председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова. Говори се, че самата тя не е пожелала повече да бъде депутат. В листите липсват имената и на колегите ѝ ген. Константин Попов – шеф на комисията по отбрана, и Димитър Лазаров, който е начело на комисията за контрол на службите за сигурност. Липсва и Красимир Велчев, който преди време беше и председател на парламентарната група на ГЕРБ.

На 180 градуса: Марков ще помага на Борисов да стане европейски шампион на изборите

От листите в 24 МИР отсъства и името на депутата Георги Марков. На предишните избори той беше втори именно там – плътно след тогавашния водач Владислав Горанов. Припомняме, че първоначално самият Марков обяви, че не иска да е повече в парламента, но след това съобщи, че лично Бойко Борисов му се обадил и казал, че има нужда от него.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама