ЕС санкционира главния прокурор на Русия заради Навални

16:20, 02 мар 21 / Свят 25 2217 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Европейският съюз разшири санкциите срещу Русия с четири нови имена на висши ръководители заради отравянето на Алексей Навални в първия подобен случай на прилагане на т.нар. европейски закон Магнистски.

Това са: Игор Краснов, който е глваен прокурор, Александър Бастрикин - началник на Следствения комитет, Александър Калашников, който е ръководител на службата за излежаване на наказанията и Виктор Золотов - командващ Националната гвардия.

Преместиха Навални в наказателна колония

И четиримата са ключова част от държавния апарат, използван от Кремъл за преследване и тормоз над критиците на властта. В конкретния случай те са смятани за отговорни за осъдителната присъда срещу Навални, заради която той беизпратен в затворническа колония. 

За Золотов е известно, че е особено близък с президента Владимир Путин. Имената им са публикувани днес в Официалния вестник на Европейския съюз, след като решението бе взето преди няколко дни, съобщи „Дневник.

По-късно днес се очаква и САЩ да обявят санкции заради отравянето на Навални, които обикновено се координират с европейските партньори.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама