Политиците намесиха кризата и изборите в пожеланията си за 3 март

12:06, 03 мар 21 / Политика 25 4252 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Дори и на Националния празник – 3 март, политиците не се ограничиха само до празнични речи. Политическото говорене взе връх в пожеланията за светлата за България дата, като обхвана и темата за продължаващата вече година пандемия и - къде директно, къде индиректно намекна за предстоящите парламентарни избори.

Премиерът Бойко Борисов припомни подвига на възрожденци, революционери и просветители, които са се борили за свободата на отечеството ни. „Несломимият и борбен дух на предците ни продължава да живее дълбоко във всеки от нас и да бъде нашият непогрешим компас за просперитета на страната”, заяви той. Обръщението му към нацията по повод 3 март продължава с темата за коронавируса – „огромният стрес, който донесе пандемията, отне спокойствието от обществото ни и сложи спирачки на възходящото развитие на страната“, посочи премиерът.

България чества 143 години от Освобождението си

„Погрешно би било, ако целта ни бъде само да си върнем живота от преди пандемията, защото вярвам, че можем да живеем още по-добре. Сега с общи усилия можем да се изправим отново на крака и да продължим демократичното развитие на държавата, така че тя да работи още по-добре в интерес на всички български граждани. Единствено пречка са конфронтацията и липсата на разбирателство, които са пагубни за обществото ни – тях трябва да избягваме на всяка цена и да не допускаме техните превъплъщения да ни разколебават“, заяви Борисов.

Председателят на парламента Цвета Караянчева отправи своето пожелание от връх Шипка. „На този връх трябва да преосмислим действията си и да се замислим защо понякога не може да превъзмогнем егоизма си. Защо повече разрушаваме, отколкото градим. Защо не може да се обединим зад една обща цел. Трябва да бъдем силни в името на България и да преглътнем различията си“, каза тя, цитирана от bTV.

NoName с нова творба за 3 март

Караянчева традиционно разкритикува президента Румен Радев. „Тържествата на Шипка са под патронажа на председателя на Народното събрание, а това, че президентът иска да дойде и да чете слово си е негов проблем. Но няма официални тържества. Не е важно да четеш помпозни слова, а е важно какво чувстваш и да го споделиш с хората, дошли тук“, смята председателят на парламента.

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов изказа мнение, че днес не сме обединени и обвини за това политиците. „За това не носи вина празникът. Нека на този ден всеки политик, общественик и гражданин да си помисли дали може да влезе в една бъдеща книга за строителите на съвременна България“, каза още Каракачанов. „Какъв е нашият идеал сега? Властта самоцел ли ще бъде или е средство и цел да постигаме собствените си идеали?“, попита министърът. По думите му Санстефанска България е била идеал и вдъхновение за поколения българи.

Какви други събития са се случили на 3 март?

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ призова днес отново да преосмислим свободата като ценност и да дадем рестарт на държавността. „На дати като днешната, свеждайки глава пред подвига и саможертвата, на предаността към родината, ние осъзнаваме, че сплотяването около национални обединителни приоритети е пътят за справяне с всяко предизвикателство на времето и историята. Това е ден, който ни призовава към заедност! Тя е особено нужна днес, за да спрем разрухата и да дадем рестарт на държавността! За да изградим единна, мирна и силна България“, посочи той.

От партията на Цветан Цветанов „Републиканци за България“ припомниха за  превратностите и изпитанията, които са връхлитали нашия народ през вековете и които са доказали, че само обединени, българите успяват да оцеляват, да отстояват каузи, да побеждават. „Днес ние сме длъжни все по-активно да се стремим да превърнем в смисъл и дело на нашия живот девиза, който увенчава нашия парламент: „Съединението прави силата!“, се посочва в съобщение на партията по повод 3 март. В него се припомня за примера, който са ни дали българските опълченци, както и строителите на съвременна България.

„В деня, когато се чества подписването на Сан Стефанския мир – един предварителен договор, който впоследствие донесе свобода само на една част от българите на Балканите, ние, от Републиканци за България, искаме да напомним, че извън Отечеството и днес продължават да живеят наши сънародници, които никога не са били част от българската държава, но са запазили своя език и национално самосъзнание. С тези българи, както и с всички наши сънародници ние сме мотивирани да работим и занапред в името на Отечеството“, заявяват от партията.

Бизнесменът и лидер на „Българско лято“ Васил Божков също честити празника, като спомена предстоящите избори. „Поклон пред загиналите за Освобождението на България. След месец можем да освободим сами родината си от игото на хунтата“, написа той във Facebook.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама