Радев: Властта отново опита да постави под карантина националната ни памет

11:49, 03 мар 21 / Политика 25 4272 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Властта отново се опита да постави под карантина националната ни памет. Но хората имат достойнство и отново са тук. Българите имат свети чувства, неподвластни на страх и забрана. За това вярвам, че имаме бъдеще като българи. Това заяви президентът Румен Радев, който присъства на честванията по повод Националния празник на връх Шипка.

Държавният глава отдаде почит пред паметта на българските опълченци и руските воини, загинали за свободата на България на връх Шипка.

В словото си Радев благодари на хилядите българи, които днес са на Шипка. „Искам да ви питам нещо: „Очаквали ли сте, че някога някой ще се осмели да ви забрани да се качите на Шипка? Очаквали ли сте, че някой ще се осмели да посегне на правото си да се поклоните пред онези, на които държим свободата си“. Благодаря ви, че сте тук, защото Шипка е свято място“, посочи той.

Държавният глава припомни думите на Вазов за опълченците, че „България цяла сега нази гледа“. „Истината е, че България винаги във всяка епоха гледа всеки един от нас, защото героичните епоси са рядкост, но достойнството и характерът са подложени на изпитание всеки ден. С вашето присъствие тук вие помагате на днешните поколения българи да вземат изпита по история, по морал и по демокрация. Защото властта принадлежи на народа, но народът трябва да я отстоява. Винаги има кой да му я отнеме, кой да му забрани и кой да я яхне. И нашето време ще бъде в историята, но от нас зависи дали потомците ни ще се обръщат с гняв назад или с признателност. Едно е ясно – историята е урок, геройствата са вдъхновение, но никой народ не може да лежи на лаврите на своите мъртви герои. Нужна е вяра, нужно е усилия. Деля трябват, а не думи, както е рекъл Апостола“, завърши Радев.

Политиците намесиха кризата и изборите в пожеланията си за 3 март

Припомняме, че тържествената церемония беше отменена от общината заради пандемията от коронавирус. Въпреки това обаче на върха днес заедно с хиляди българи бяха президентът и председателят на Народното събрание

Миналата година отново нямаше официални чествания на празника, но въпреки това държавният глава държа реч на Шипка, а Караянчева поднесе цветя на паметника. Тогава Радев определи отмяната на честванията на върха като манипулация. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама