Евродепутатите на Орбан се разделиха с ЕНП

12:45, 03 мар 21 / Свят 25 3606 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

11-те евродепутати от партията Виктор Орбан „Фидес” в Европейския парламент напуснаха групата на ЕНП. Това стана, след като днес групата направи промени в правилника си, които засягат членството и изключването от групата. Промените позволяват отстраняването на цяла национална делегация.

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви още в неделя, че ако промените бъдат приети, той ще изтегли евродепутатите от групата. „Промените в правилника са насочени срещу „Фидес“ и нашите избиратели. Те са антидемократични, неправилни и неприемливи за нас. Затова управителното тяло на партия реши да напусне групата на ЕНП”, написа днес Виктор Орбан в писмо до лидера на ЕНП в Европейския парламент (ЕП) Манфред Вебер, съобщи БНТ.

Орбан заплаши да оттегли евродепутатите си от групата на ЕНП

Новите правила бяха приети с квалифицирано мнозинство - от 180 присъстващи 148 гласуваха „за“, 28 – „против“ а 4 се въздържаха. Промените влизат в сила от днес.

Нидерланският евродепутат Естер де Ланге, която е и зам.-председател на ЕНП, заяви след гласуването, че раздялата между групата на ЕНП и евродепутатите от „Фидес“ е била неминуема. „За съжаление през последните години Орбан сериозно се отдалечи от основните ценности на ЕНП”, каза тя.

ЕНП от години е в конфликт с „Фидес“ на Виктор Орбан. От 2018 г. членството на партията в ЕНП беше временно замразено. Правителството на Орбан постоянно е обект на критики от страна за Брюксел заради нарушаване на човешки права, атаки срещу независими журналисти и медии и проблеми с върховенството на закона.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама