„Боже, какви нищожества стоят начело на България“ - гаф или смелост да кажеш какво мислиш

15:20, 05 мар 21 / Политика 25 3190 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

„Боже Господи, какви нищожества просто стоят начело на българската държава!“. Думите на бившия ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Иван Илчев прозвучаха в ефира на БНТ навръх 3 март. 

Той бе гост в предаването „Денят започва“, заедно с режисьора Виктор Божинов. Тема на разговора бе как българите са разбирали преди свободата и как я разбираме ние днес. 

Докато течеше дебатът, водещата направи кратко прекъсване, за да включи картина от живата връзка с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. В секундите, в които техническият екип превключва към нейното изявление, се оказва, че микрофонът на проф. Илчeв все още е включен и в ефира прозвучават думите му - „Бoжe Гocпoди, кaкви нищoжecтвa прocтo cтoят нaчeлo нa бългaрcкaтa държaвa!“.

Как сексистка шега доведе до оставката на президента на Токио 2020?

Този гаф бързо започна да се разпространява в социалните мрежи, като предизвика бурни коментари и шеги сред потребителите.

В интервю за Deutsche Welle проф. Илчев потвърди, че той е изрекъл думите, но гафа не е негов, а на техническия екип. В случая е искал да сподели мнението си само с режисьора Виктор Божинов. Освен това бившият ректор на Алма матер призна, че думите му не са казани случайно и без да иска, а отговарят на неговите възгледи

Снимка: Стоп кадър от ефира на БНТ

„Това се дължи на сравнението на качеството на образованието и на опита във властта на доста от нашите политици спрямо същата прослойка в съседните ни държави“, подчерта той, като обясни, че критиките му са насочени към доста голяма част от цялата политическа класа в страната

„Да напомня, че сме единствената европейска държава, ако не се лъжа, в която два от трите най-важни държавни поста са заети от военни, а това съвсем не говори добре за държавата. Да цитирам автора на афоризми Владимир Булатович-Виб: „Когато ботушът почне да мисли, мозъкът трябва да почне да марширува“, каза професорът, без да назовава за кого точно говори. 

Стари календари, извънземни и котката на Шрьодингер 

 „Двама от тримата не обелват и дума на чужд език, и не виждам как могат да се чувстват удобно в Европа, която, както казва Захари Стоянов, „и през плет не са виждали“. И най-важно - как могат да защитават умело българските интереси в нея“, допълни още проф. Илчев. 

Освен това според него те са неспособни твърдо и аргументирано да защитават собствено си мнение. „Склонността им да се подчиняват на партийния диктат, докато не наближат избори и не преценят, че ще им е по-изгодно да се „преметнат“ към друга партия, като междувременно не се отказват от депутатския кокал като „независими“ депутати“, посочи той. 

От БНТ все още няма коментар по темата. 

Припомняме, че това не е първият гаф в ефира на обществената телевизия. В началото на ноември по време на живото включване на БНТ от вечерта на изборите в САЩ, специалният пратеник на телевизията Александър Марков забрави, че микрофонът му е включен и използва нецензурен език. По-късно журналистът се извини. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама