Запазваме час и дата за ваксинация онлайн

15:50, 04 мар 21 25 4115 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Електронната система за ваксинационните центрове у нас ще заработи от днес. Чрез мобилно приложение всеки ще може да избере ден, час, ваксинационен център и предпочитана ваксина. То дава възможност и предварително да бъде свален документ за информирано съгласие, което значитлено ще спети чакането на опашки пред съответните пунктове или болници. 

Да владееш кризата - ама с ваксини назаем

Системата ще е активна от 17.00 ч. днес, но трябва да се има предвид, че работи със седмица напред. Това означава, че ако днес бъде направена регистрацията, първата възможност за ваксиниране ще бъде след 7 дни. 24 часа преди запазения час ще бъде изпращано съобщение за напомняне за предстоящата ваксина.

Снимка: CanstockPhoto

Чрез приложението няма да може да се запазват дата и час при личните лекари, защото спецификите на практиките им са различни. Здравният министър Костадин Ангелов обаче отбеляза, че при следващите доставки от ваксините ще бъдат разпределени по-големи количества при личните лекари. Той подчерта, че дори и при направен избор за определена ваксина, след това заедно с лекаря ще се обсъди дали тя е най-подходяща за дадения пациент.

Под условие: Пуснаха отново „зелените коридори“

Системата за запазване на час и дата за ваксиниране е част от националната здравно-информационна система. Дори и при запазен час, системата дава възможност човек сам да го промени и така ще освободи място за друг“, обясни министър Ангелов, цитиран от БТА.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама