Започва предизборната кампания

08:15, 05 мар 21 / Новият парламент 25 4488 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

От днес започва предизборната кампания преди парламентарните избори. Тя ще приключи два дни преди самия вот - в 24.00 ч. на 2 април, съобщи Централната избирателна комисия (ЦИК).

В надпреварата за 45-ото Народно събрание участват 30 партии и коалиции. Te ще разполагат с точно 29 дни за агитация преди самия вот, а предизборната кампания може да се води само на български език

С цел да не се нарушават правилата преди предстоящите избори, от днес народните представители излизат в отпуск. Те ще се съберат на финално заседание на 25 март, когато парламентът ще бъде разпуснат. Така, за периода от 8-и до 24-ти март парламентът няма да провежда заседания, а министрите ще отговарят на депутатски въпроси писмено.

Какво трябва да знаем за предстоящите избори?

Предизборните събрания трябва да се провеждат при спазване на противоепидемичните мерки заради Covid-19 и при определени указания, които може да видите тук.

Медиите са длъжни да обявяват на интернет страниците си информация за сключените договори с партиите, коалициите и инициативните комитети във връзка с предизборната кампания. Инфорамцията се публикува в тридневен срок от подписването на съответния договор и се премахва не по-рано от обявяване на резултатите от изборите.

Забранява се използването на агитационни материали, които накърняват добрите нрави, както и такива, които накърняват честта и доброто име на кандидатите. Партиите и кандидатите нямат право да използват агитационни материали, съдържащи герба или знамето на Република България или на чужда държава, както и религиозни знаци или изображения.

Агитацията е забранена в деня за размисъл, както и в самия ден на изборите.

Къде е най-многолюдната избирателна секция

Не е разрешено още в търговска реклама да се отправят политически внушения в полза или във вреда на една или друга партия, коалиция или инициативен комитет или кандидат. Забранено е поставянето на предизборни агитационни материали преди началото на кампанията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама