Музикантите на свободна практика поискаха помощ от държавата

10:24, 05 мар 21 25 3892 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Музиканти на свободна практика написаха писмо до премиера Бойко Борисов и министъра на културата Боил Банов. Те настояват да се изработи механизъм, с който държавата да компенсира музикалните творци, които не са на щат в държавните и общински културни институции.

Отдавна настъпи моментът, в който форсмажорните обстоятелства, предизвикани от коронавирусната пандемия, поставиха в невъзможност физическото оцеляване на много наши колеги. Целесъобразните забрани направиха публичните музикални изяви невъзможни. Във всеобхватен колапс е и мрежата от заведения със сцени за жива музика, в столицата и в големите градове, осигуряваща при нормални обстоятелства минимални приходи за музикантите”, пишат музикантите.

Ресторантите отварят при строги правила

Много от нас останаха без абсолютно никакви доходи за неопределено време, което сериозно рефлектира върху личния и социалния статус на нас и нашите семейства. Колегите от останалите сфери на културата, бяха пощадени от заповедите на Министерство на здравеопазването и макар и при органичен капацитет имаха възможност да упражняват дейността си, без драстични прекъсвания (театри, музеи, галерии, а последната заповед вече кина, и школи по изкуства), но за музикалните дейци такива възможности няма”, заявиха те.

Настояваме за отговорно и солидарно отношение и грижа от ваша страна, за всички свободни артисти, работещи професионално в музикалната сфера.  Музиката е част от българския стопански живот. Това, което бъде загубено сега, после трудно ще бъде възстановено”, казват творците.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама