Радев: Мотивите за отмяна на тържествата на Шипка са политически, не здравни

12:56, 05 мар 21 / Политика 25 2173 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Вече е много късно управляващите да търсят обществена индулгенция за това, че отмениха тържествените чествания на Шипка, коментира президентът Румен Радев след представянето на анализ на подготовката, войсковия ред и дисциплината в Българската армия.

Както виждате мотивите са били политически, а не здравни. Контрастът между отменените официални чествания на Шипка и тяхното разрешаване в градовете , и отворените ресторанти и търговски обекти, е очебиен и няма никаква здравна логика”, заяви държавният глава.

Крайно време е здравните власти да се разберат кой какво говори, кой какво пише, кой какво праща, за да няма този хаос. Защото отмяната на официалната част е в резултат на писмо. Благодарение на смелостта и патриотизма на българите не беше опорочен националният празник“, каза още Румен Радев.

За втора поредна година има напрежение между президента и правителството по повод националния празник 3 март. Миналата година, както и тази, Румен Радев държа реч на върха, въпреки отмяната на официалните чествания. „Искам да ви питам нещо: „Очаквали ли сте, че някога някой ще се осмели да ви забрани да се качите на Шипка?”, попита събралите се българи държавният глава и обвини управляващите, че са се опитали да поставят под карантина националната ни памет.

Искри между президента и премиера: Забрани ли властта посещението на Шипка?

Те обаче са на друго мнение. „Лесно е да коментираш свободата, но трябва и да се свърши доста работа. По-свободни надали са били българите някога“, заяви премиерът Бойко Борисов в отговор. „А и е факт, че тези, които коментират, са там, където искат - никой не им е забранил и не ги е спрял“, каза още Борисов, който не се качи на върха, а обикаляше на инспекции из страната.

Председателят на парламента Цвета Караянчева беше на Шипка и също разкритикува президента. Тя изтъкна, че тържествата са под неин, а не негов патронаж и допълни: „това, че президентът иска да дойде и да чете слово си е негов проблем“.

С коментар по темата се включи и здравният министър проф. Костадин Ангелов, който отрече тържествата да са били отменяни. Според него в случая има два варианта – или президентът лъже, или лъжат президента.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама