Как да облекчим хремата

16:00, 06 мар 21 25 1969 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Как правилно да лекуваме хремата – ето съветите на кандидата на медицинските науки Владимир Зайцев, споделени пред радио Sputnik.

Според него има определена последователност от действия при самолечение на обикновена хрема. Съветът на лекаря е да се използва кортикостероидно лекарствоТова са хормонални лекарства, мнозина се страхуват от тях, мислят, че водят до пристрастяване или напълняване. Всъщност това не е така. Тези лекарства не действат незабавно, свиването на лигавицата става постепенно, отокът изчезва и изтичането на слуз от носната кухина спира. Достатъчно е едно впръскване във всяка ноздра. Няма опасност от пристрастяване към тези лекарства и няма нужда да ги използвате постоянно, обясни Зайцев.

Как да победим главоболието?

Ако секретът в носа е много гъст, някои муколитици също биха помогнали за облекчаване на хремата – има ги като спрейове и капки. След това можете да продължите със следващата полезна стъпка – промивки на носа с физиологичен разтвор. Важно е след това да напръскате антисептик на водна основа.

И последната стъпка - можете да използвате масла – прасковено или кайсиево, които ще омекотят лигавицата”, препоръча лекарят.

Ако въпреки предприетите мерки хремата ви не минава трябва да потърсите лекар. „Ако почувствате, че е изминала седмица и секретът от носа не спира, сгъстява се или започва да променя цвета си, трябва да се обърнете веднага към специалист. Хремата може да се превърне в остър синузит, което е сериозно заболяване”, каза още Владимир Зайцев, цитиран от БГНЕС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама