Какво е поредното нещо, което свършва на земята?

17:40, 06 мар 21 / Любопитно 25 2082 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Ненаситният глобален апетит за пясък - една от най-важните, но най-малко оценявани стоки, едва ли ще приключи скоро. Проблемът обаче е, че този ресурс намалява, съобщава CNBC.

Посочва се, че цялото ни общество е изградено върху пясък. Това е най-консумираната суровина в света след водата и съществена съставка за нашето ежедневие.

Червено небе и кафяв сняг: Африкански прах засипва Европа

Пясъкът е основното вещество, използвано при строителството на пътища, мостове, високоскоростни влакове и дори проекти за възстановяване на земя. Пясъкът, чакълът и скалата, смачкани заедно, се разтопяват, за да стане стъклото, използвано във всеки прозорец, компютърен екран и смартфон. Дори при производството на силициеви чипове се използва пясък.

И все пак светът е изправен пред недостиг - и учените климатолози казват, че това е едно от най-големите предизвикателства за устойчивост на 21-ви век. „Време ли е за паника? Е, това със сигурност няма да помогне, но е време да погледнем и променим възприятието си за пясъка “, каза Паскал Педуци, климатолог от Програмата на ООН за околната среда, по време на уеб семинар, организиран от мозъчния тръст Chatham House.

Педуци, който е директор на глобалната информационна база данни на UNEP в Женева, Швейцария, описа глобалното управление на пясъчните ресурси като нещо, за чието значение всички знаят, но никой не споменава. „Просто си мислим, че пясъкът е навсякъде. Никога не сме мислили, че ще останем без пясък, но това започва да се случва на някои места. Става въпрос за предвиждане на това, което може да се случи през следващото десетилетие, защото ако не гледаме напред, ако не очакваме, ще имаме огромни проблеми по отношение на доставката на пясък, но и по отношение на планирането на земята “, добави той.

ООН изчислява, че всяка година се произвеждат 4,1 милиарда тона цимент, използвани предимно в Китай. Установено е, че глобалното използване на пясък и чакъл е 10 пъти по-високо от това на цимента. Това означава, че само за строителство светът консумира приблизително 40 до 50 милиарда тона пясък годишно. Това е достатъчно, за да се изгради стена с височина и ширина по 27 метра, която да обикаля планетата ни всяка година.

„Важно е да се съсредоточим върху добрите неща, които се случват. Цюрих например строи сгради с 98% рециклиран бетон. Амстердам се ангажира да стане 100% рециклиран до 2050 г., като и там се стремят да намалят наполовина използването на природните си ресурси до 2030 г. Това е начинът, по който трябва да се върви “, каза Киран Перейра, учен и основател на SandsStories.org.

Призивът за събуждане за глобалния недостиг на пясък, каза Педуци, дойде през 2019 г., когато правителствата за първи път признаха екологичната криза и въпросът най-накрая беше поставен в политическия дневен ред в резултат на резолюция на ООН, пише БГНЕС.

За съжаление предизвикателството все още не е адресирано адекватно на световната сцена.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама