Коронавирусът у нас: Здравните власти обсъждат нови ограничения

14:20, 08 мар 21 25 2756 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

В 8 области в страната заболеваемостта е над 300 на 100 000  души. Поради тази причина са предложени нови ограничения, които предстои да бъдат обсъдени. Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов след среща с директорите на 28-те РЗИ-та в страната, Националния оперативен щаб и Националния ваксинационен щаб.

Въпреки това той определи като спокойна ситуацията с COVID-19 в страната и подчерта, че тя е под контрол, независимо от нивото на заболеваемост през последната седмица.

В областите, които са с над 300 заболели от коронавирус, колегите предложиха редица мерки, които предстои да бъдат обсъдени и съответно аз да ги предложа на българското правителство за разглеждане“, каза проф. Ангелов.

Сред засегнатите области са: Кюстендил, Бургас, София-град и Шумен.

Здравният министър уточни, че е въпрос на дни да бъде взето окончателно решение за мерките, които ще бъдат взети във връзка с разпространението на коронавируса в страната, но разкри, че сред тях са: носене на маски на открито; въвеждане на вечерен час за заведенията; онлайн обучение; ограничаване на достъпа до моловете и фитнесите; задължителна карантина на влизащите у нас от рискови държави. 

Една година ходене по острието на COVID-19 и мерки като руска рулетка 

По думите ми целта на новите ограничения е да се задържи епидемията под контрол. Той уточни, че лечебните заведения в страната са подготвени за ръст на хоспитализациите и са предприети организационни мерки за болниците със запълнен капацитет.

Здравният министър обясни, че „зелените коридори“ за ваксинация продължават да работят след предварително записване в електронната система, предаде bTV.

В 15 области е доказан британският щам

В 15 области в страната е доказано разпространението на британския вариант на COVID-19. Това са областите Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Кюстендил, Монтана, Пазарджик, Пловдив, Сливен, Смолян, София, Хасково, Ямбол. 

За резултатите съобщава Националният център по заразни и паразитни болести. След секвениране на 413 проби на SARS-CoV-2 – у нас и в Германия, британският вариант на вируса е потвърден при 303 от пробите.

Южноафриканският, бразилският и нигерийският варианти на коронавируса не са потвърдени у нас.

Данните за денонощието

497 са новите случаи на коронавирус у нас през последното денонощие. Това сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 2971 теста, което означава, че положителните проби са над 16%.

През последните 24 часа са починали 21 души, а излекуваните са 385. Броят на хоспитализираните е 5776, като от тях 456 са в интензивно отделение. Най-много са новите случаи в София-град – 160. Следват Пловдив – 30 и Плевен - с 29.

Ваксини са били поставени на 1513 души, като общо ваксинираните лица с втора доза са 50 056. Междувременно у нас пристигнаха още 21 060 дози от ваксината на „Pfizer“, като те ще бъдат разпределени в страната. През март очакваме общо 105 хил. дози от препарата. Ще има доставки и от другите две одобрени в ЕС ваксини – „Modernа“ и „AstraZeneca“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама