Прекрачиха ли от ГЕРБ границата?

10:00, 09 мар 21 / Новият парламент 25 20964 Шрифт:
Симеон  Иванов

В петък, заедно с началото на предизборната кампания, позиция на двама американски сенатори за състоянието на демокрацията в България разбуни духовете. В бързането си да отговорят от ГЕРБ допуснаха стратегически грешки и дори се опитаха да прокарат конспиративни твърдения.

В позицията се заявява, че „продължаващата корупция, влошаващата се медийна свобода, политизирането на съдебната система, както и други заплахи за върховенството на закона представляват сериозни предизвикателства за двустранните отношения САЩ-България“. Цялостният тон на декларацията е критичен към развитието и антидемократичните тенденции в България, но оставя и впечатлението, че САЩ са заинтересовани в преодоляването на тези проблеми и са готови да асистират.

Американски сенатори към България: Корупцията и западащата медийна свобода заплашват отношенията ни

Тези изводи не би трябвало да идват като изненада, в крайна сметка са обективен страничен прочит, с който вероятно една голяма част от българските граждани биха се съгласили напълно. За ГЕРБ обаче тези факти очевидно представляват неудобни истини, а актът на президента Радев да подкрепи и разпространи позицията, придружено с критики към ГЕРБ, очевидно принуди партията да действа бързо, а с това и да „стъпи накриво“.

Позицията на ГЕРБ бе представена от бившия министър на външните работи в служебния кабинет „Близнашки“, а после и във второто правителство на Борисов – Даниел Митов, който сега е кандидат за депутат от ГЕРБ, непосредствено след Бойко Борисов в София, както и от зам.-министъра на външните работи и също кандидат-депутат Георг Георгиев.

Макар отговорът им да идва като държавна позиция и такава на външното министерство, той по-скоро трябва да бъде разчетен като чисто партийна позиция. Не е публична тайна, че през последните години министерствата сами по себе си губят функцията си да вземат експертни и самостоятелни решения – основен принцип на демокрацията. Твърде често се явяват проводник на партийната повеля, а не рядко действията им са еднолично продиктувани от премиера Борисов. Нещо повече, според някои анализатори понастоящем всички държавни решения се взимат еднолично от премиера.

ГЕРБ: Двама сенатори изказаха позиция за България, не Сенатът

Но да се върнем към казуса. В своя защита от ГЕРБ всячески се опитаха да неглижират съдържанието на сенатското изявление. Двамата говорители препуснаха бързо и пренебрежително през изложените твърдения и отбелязаха, че членове на Сената отдавна не са посещавали България, за да видят напредъка на страната. Това вероятно трябваше да представлява деликатна покана за визита, макар и далеч извън дипломатичния етикет. Генералният подход на изявлението от ГЕРБ може да бъде разчетен и като абсолютно неуважителен спрямо САЩ и Сената.

Освен това от партията се опитаха да внушат, че става дума за „набързо написано лично мнение“ на двамата сенатори, а не институционална позиция, като чрез това да омаловажат стойността на изявлението. Същевременно въпросният текст е публикуван на официалната страница на сенатската комисия, както и на сайта на американското посолство в България. Сенатската комисия на свой ред се явява един от трите стълба, които определят посоката на външната политика на Вашингтон. Двамата автори пък са представители на двете партии в американския конгрес, което придава допълнителна тежест на документа. С други думи от ГЕРБ очевидно не са осъзнали сериозността на написаното.

От партията заподозряха и влияние на Цветан Цветанов в изготвянето на позицията, вероятно неосъзнавайки каква реклама всъщност правят по този на начин на него и партията му.

Най-много време отделиха за критика по адрес на президента и подкрепата му за позицията. Това оставя впечатлението, че именно актът на президента, а не естеството на критиките или техния източник, е събудил нуждата от бърза ответна реакция на управляващата партия. А в опита си да неглижират цялата ситуация, от позицията на ГЕРБ излиза, че президентът едва ли не се позовава на неофициална информация.

Сваля ли доверието Вашингтон от ГЕРБ?

Само преди месец и половина постоянният съветник по юридическите въпроси към посолството на САЩ – Джесика Ким, също остро разкритикува правителството за продължаващите проблеми свързани с корупцията. Но и с нейната позиция бе направен опит „да се замете под масата“.

От „опозицията“ разчитат тези събития като разрив между ПП ГЕРБ и САЩ, но подобни твърдения все още изглеждат пресилени. Нека не забравяме, че в най-критичната точка на протестите от лятото, когато имаше изгледи и завоалирани послания за евентуалното оттегляне на ГЕРБ от властта, именно след среща с посланичката Херо Мустафа, Борисов придоби увереност и темата за оставка остана на заден ред.

Следователно по-скоро можем да твърдим, че Вашингтон подлага под натиск партията и лидера ѝ, но не снема изцяло подкрепа си. За това сочи и точният момент на позицията – първия ден на предизборната кампания. Именно това вероятно провокира ГЕРБ да търси толкова силов подход в отговора си.

Око за око, зъб за зъб

В изявлението на сенаторите се споменава, че САЩ „биха искали връзката [между София и Вашингтон] да продължи да се развива, особено в сферите на сигурността и енергетиката“. Ключовата дума тук би трябвало да е енергетика.

Чрез продължението на „Турски поток“ българската държава и правителството нарушиха геостратегическите интереси на Щатите. Подобен акт не може да бъде забравен и оставен без последствия. Така че, ако има разрив, то е по-вероятно той да бъде персонално между премиера и по-общо казано Вашингтон. А в основата на самия проект („Турски поток“) според много анализатори стои именно корупцията, за която продължаваме да бъдем критикувани от САЩ.

Не най-добрият старт на кампанията за ГЕРБ и вечният трън в очите – Румен Радев

За пореден път ставаме свидетели как действията на Радев и яростната битка президентство-правителство вадят от равновесие ГЕРБ. Очаквано президентът ще се опитва по всякакъв начин да се намесва в предизборната кампания, а позицията от Сената бе просто удобен повод. Действията на никой друг политик на родната сцена не будят такива пламенни и непремерени действия от страна на управляващите, което само оправдава бъдещото му вмешателство в кампанията с цел дестабилизация на ГЕРБ.

На урок по български език: Кампанията на ГЕРБ започна с… пунктуационна грешка

За ГЕРБ кампанията стартира с елементарна пунктуационна грешка още на втория им колаж и с критики от САЩ. Нищо от това не е фатално за момента и трудно би оказало пряко влияние на изборите. И двата фалстарта не нарушават мобилизацията на електората на ГЕРБ, а в крайна сметка това е основният фактор, на който би трябвало да се обръща внимание към днешна дата. Възможно е дори обратното, тъй като атаките по партията понякога имат консолидиращ ефект.

Презирането на сенаторската позиция, обаче, едва ли ще остане без дългосрочни последици. Да „настъпваш“ толкова уверено по декларация от щатския сенат е доста дързък акт, който единствено може да бъде обяснен със загуба на контрол върху ситуацията. Предстои да видим как ще се развият събитията занапред – дали и кога Вашингтон ще има нов политически център в България. Американската подкрепа зад ГЕРБ определено вече не е това, което представляваше до скоро.

Ключови думи
Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 08:47, 11 мар 21

"Консолидиращ" ефект за съжаление имат користните интереси на значима част от останалите в България активни хора."Консолидирани" окло "кацата с мед" те може да се окажат сила,която да ни прати окончателно в "четвъртия свят".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама