Covid-19 по света: Румъния премахна възрастовите ограничения за ваксината на „AstraZeneca“

16:10, 08 мар 21 25 3567 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Националният комитет за координация на ваксинационните дейности в Румъния съобщи днес, че премахва възрастовите ограничения за прилагането на ваксината, произведена от компанията „AstraZeneca“. Първоначално румънските здравни власти препоръчваха прилагането на ваксината само на лица до 55-годишна възраст.

Комитетът уточни, че решението идва в следствие на „обявяването на нови научни данни, на базата на опита и решенията на други европейски страни и препоръките на Световната здравна организация“, според които препаратът може да се прилага на лица над 18-годишна възраст.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

„AstraZeneca“ е третата ваксина срещу COVID-19, която беше включвана във ваксинационната кампания в страните от Европейския съюз, в това число и Румъния, напомня телевизия Диджи24.

Според данни на Националния комитет за координация на ваксинационните дейности от началото на прилагането й в страната на 15 февруари с тази ваксина са имунизирани 187 294 души, като са регистрирани 32 локални и 1956 общи странични реакции, предаде „Аджерпрес“, цитирана от Нова телевизия.

Румъния е получила до момента 694 000 дози от ваксината на „AstraZeneca“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама