Започва застудяване

07:00, 10 мар 21 25 1740 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Обявен е жълт код за валежи от дъжд и сняг почти за цяла България. Извън него остават единствено областите Кърджали, Хасково, Стара Загора, Сливен, Ямбол и Бургас.

През следващото денонощие през България ще преминава студен атмосферен фронт. Ще бъде облачно, ветровито и с валежи от дъжд, в северозападните райони - от сняг. Ще духа умерен до силен североизточен вятър, който след обяд ще се ориентира от запад-северозапад и с него ще нахлува студен въздух.

До вечерта на много места в Северна България и по високите полета на Западна дъждът ще премине в сняг. Ще се образува снежна покривка. В Предбалкана и Лудогорието ще има условия са преспи и навявания. Минималните температури ще са предимно между минус 2 и 3 градуса. Максималните температури ще са от 1 - 3 градуса в Северозападна България, където ще останат без съществен дневен ход, до 9 - 11 градуса в югоизточните райони от страната.

По Черноморието ще бъде облачно и ветровито. Ще духа умерен до силен вятър от изток-североизток. След обяд ще има валежи от дъжд, по-значителни по северното крайбрежие. Максималните температури ще са между 5 и 10 градуса. Вълнението на морето ще е 3 - 4 бала. Температурата на морската вода е 7 - 8 градуса. През нощта срещу четвъртък вятърът ще се ориентира от запад-северозапад.

В планините ще бъде облачно, ветровито и с валежи предимно от сняг, под около 1200 метра - от дъжд. Ще духа умерен до силен южен вятър, който след обяд ще се ориентира от запад - северозапад и с него ще нахлува студен въздух. С понижението на температурите границата на снеговалежа ще се понижи. На много места по планинските проходи ще се образуват преспи и навявания. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 2 градуса, на 2000 метра - около минус 3 градуса.

През нощта срещу четвъртък валежите ще продължат: в Северна България и по високите котловинни полета ще вали сняг, ще продължи да се натрупва снежна покривка; в Югоизточна България - все още дъжд, в Странджа и Сакар - мокър сняг. В четвъртък до обяд в по-голямата част от страната валежите ще спрат, най-късно, след обяд, в югоизточните райони. От запад облачността ще се разкъсва и ще намалява. Вятърът ще бъде със северна компонента, предимно умерен, вечерта ще отслабне. Преобладаващите максимални температури ще бъдат между 2 и 7 градуса.

В петък сутринта ще бъде доста студено с минимални температури между минус 8 и минус 3, на отделни места до минус 10. През деня, с обръщане на вятъра от югозапад, ще започне затопляне и максималните температури ще бъдат между 7 и 12 градуса, по-ниски в северозападните райони. След временното намаление на облачността, от северозапад тя отново ще се увеличава, ще бъде предимно висока и средна. В Дунавската равнина по-късно след обяд и през нощта срещу събота вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще се усили.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама