Каракачанов ядоса Скопие с честитка за 8 март

09:51, 10 мар 21 / Политика 25 2571 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Честитка за 8 март, пусната от българския вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов в социалните мрежи, предизвика гнева на Република Северна Македония. Причината - на картичката е картата на Санстефанска България, чиито граници включват територията на днешна Македония. „Традиции, семейство и честност. България над всичко”, пише Каракачанов.

В Скопие веднага коментираха картичката на Каракачанов като провокация и великобългарски шовинизъм и териториални претенции към Македония, пише „Сега“.

„Непоискано мнение с Андрей Арнаудов“: Къде сбъркахме със Северна Македония?

По този повод веднага реагираха от кабинета на президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски. „Президентът Пендаровски винаги е казвал по отношение на изявленията, които идват от София, че те представляват открито нарушение на Договора за добросъседство и подкопават доверието между двете страни и народи. Подобни действия противоречат на основните принципи и ценности на НАТО, в който и двете страни са равноправни членове", се казва в реакцията на кабинета на Пендаровски.

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев и вицепремиерът Никола Димитров определиха като „предизборен фолклор“ картата на Санстефанска България, публикувана от българския вицепремиер Красимир Каракачанов в социалните мрежи, предаде МИА.

Колкото по-силна е реакцията в нашата страна, толкова по-силен е ефектът, което вероятно е идеята преди всичко. Ние, които сме искрено на страната на добросъседските отношения и на приятелството, трябва да сме по-внимателни какво казваме и публикуваме в социалните мрежи. Ние особено трябва да се въздържаме от изявления и публикации, които изглеждат като териториални амбиции и са в противоречие на Договора за приятелство и нашето участие в НАТО“, каза вицепремиерът на Северна Македония.

В същия дух премиерът Заев определи публикацията на Каракачанов като „изборен фолклор“ и заяви, че да я коментира би означавало да се намеси в предизборната кампания в България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама