В магазините в Русия вече ще плащат не с карта, а с лицето си

19:05, 10 мар 21 / Свят 25 2402 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Руската група X5, водещият търговец на храни в страната, обяви стартирането на система за разплащане с лицево разпознаване. Това е най-новото разширение на технология, която предизвика опасения за неприкосновеността на личния живот и сигурността.

За да стартира своята платежна система за разпознаване на лица, групата X5, която е собственик на магазините Pyaterochka и веригата супермаркети Perekrestok, обедини усилията си с платежната система Visa и руския държавен гигант Сбербанк, който се стреми да стане ИТ компания.

Услугата е въведена в 52 супермаркета и ще се разшири до общо 150 до края на месеца, обяви пред АФП директорът по иновациите на X5 Иван Мелник, като добави, че системата ще бъде достъпна и в 30 магазина до края на април.

Около 3000 магазина в Русия ще разполагат със системи за разплащане с лицево разпознаване до края на годината.

За да завършат трансакцията в ерата на пандемията, клиентите ще трябва да премахнат своите маски за лице за секунда и да погледнат в камерата, се казва в изявление на компаниите зад платежната система. Системата гарантира, че трансакциите за разпознаване на лица са криптирани и защитени, а опитите за кражба на самоличност са предотвратени от 3D камера, която прониква в дълбочината на лицето на потребителя.

Лицевото разпознаване бързо се развива в Русия, което поражда опасенията на активистите относно държавното наблюдение. В началото на пандемията Москва използва своите десетки хиляди камери за наблюдение, за да следи за спазването на мерките за блокиране, пише БГНЕС. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама