Локалното затваряне започна

15:15, 10 мар 21 25 2694 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

След като вчера правителството предупреди, че тенденцията за нарастване на случаите на COVID-19 у нас се запазва и ако се наложи, ще бъдат въведени допълнителни мерки, днес те вече са факт в определени градове в страната, които са с висока заболеваемост от над 300 на 100 хил. души. 

Въпреки, че засега няма решение за общо затваряне на училищата, много от градовете вече обявиха, че такива мерки ще бъдат взети там, където ситуацията е най-критична. Това става по предложение на местните щабове.

Ето къде и какви мерки ще бъдат въведени:

София

От петък, 12 март, всички ученици от 5. до 12. клас преминават на онлайн обучение. Всички заведения, в това число и тези в хотелите и игралните зали, ще работят с ограничено работно време до 22.00 ч. 

Преустановява се присъственото обучение във висшите училища и в центровете за извънкласни занимания. Срокът на действие на тези мерки към момента е двуседмичен – от 12 до 26 март. 

Учениците в София ще учат онлайн, обмислят затваряне на молове и фитнеси

Снимка: CanStockPhoto

Ямбол

Учениците от 5. до 12. клас в областта от утре също преминават на онлайн обучение до априлската ваканция. Заради увеличаващият се брой заразени с Covid се затварят пенсионерските и квартали клубове в областта. На 30% от капацитета си до 24 март ще работят читалищата и залите. Детските градини и яслите ще се затварят при необходимост.

Два екипа на РЗИ и Областната дирекция по храните започват засилен контрол по изпълнение на противоепидемичните мерки в големите вериги магазини и заведенията.

От Областния медицински щаб препоръчват носенето на маски на открито. Увеличава се натискът върху болниците. Към момента около половината от разкритите Ковид легла са свободни. Запълнена е Covid реанимацията в областната болница, пише Mediapool“. 

До месец най-уязвимите групи ще бъдат ваксинирани

Благоевград

Всички ученици от 5. до 12. клас в Благоевградска област преминават на дистанционна форма на обучение през следващите две седмици. Заповедта влиза в сила от утре. Заради растящия брой заразени за 14 дни ще бъдат затворени и моловете, фитнесите, кината, театрите и танцовите школи. Ограничават се и извънкласните занимания и спортните състезания, както и всички масовите мероприятия на открито и закрито.

За момента присъствено остават да се обучават учениците от 1 до 4 клас. Отворени остават и детските градини и ясли в областта, като те ще се затварят при увеличение на броя заразени учители и помощен персонал.

Снимка: CanStockPhoto

Плевен

В Плевен се въвеждат по-строги противоепидемични мерки. От 15 до 26 март се спират присъствените учебни занятия за учениците от 5. до 12. клас. Затварят се молове, фитнеси, театри, кина и се забраняват масовите прояви.

Спират се извънкласните занимания, масовите мероприятия, концертните дейности, работата на театрите, кината, както и изложбите. Задължително ще се носят маски на местата, където се очаква струпване на хора. Леглата за лечение на болни от вируса се увеличават на 20%, предаде БНР. 

Варна

Допълнителни мерки се въвеждат и във Варна. Там се преустановява провеждането на планов прием и планова оперативна дейност във всички лечебни заведения. Изключение има само за дейностите, свързани с трансплантация на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатричната помощ, съобщиха от Единния информационен портал. 

Забраняват се и свижданията в лечебни заведения, с изключение на пациентите в терминален стадий. 

До края на деня се очакват и окончателните решения на областните щабове по места в Бургас, Шумен, Кюстендил, Хасково и Перник.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама