Започва 25-ото издание на „София филм фест“

10:29, 11 мар 21 / София 25 4484 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Днес започва 25-ото издание на „София филм фест“, като то ще продължи до края на март. Официалното откриване е в Зала 1 на НДК с премиерата на най-новия филм на режисьора Камен Калев – „Февруари“. Той бе представен в Works in Progress програмата на 17-ия София Мийтингс 2020 и получи заслужено признание – участие в официалната селекция на Кан 2020.

На церемонията по откриването ще бъде връчена Наградата на София на Столичната община на изключителния музикант, филмов и театрален композитор Теодосий Спасов за неговия принос към изкуството на киното и музиката. Големият ирански режисьор Джафар Панахи също ще получи Наградата на София в годината на софийския юбилей – тя ще отпътува за родината му.

„София Филм Фест“ с двойно издание

Новите български игрални филми ще са основен акцент. Сред премиерните заглавия за София са „Житие“ на Войчех Тодоров и Георги Стоянов по сценарий на Красимир Крумов-Грец, „Блаженият“ на Станимир Трифонов, „Рая на Данте“ на Димитър Радев, „Като за последно“ на Ивайло Пенчев, „Сбогом, Джони“ на Константин Буров, както и вече разпространеният в киносалоните „Ятаган“ на Андрей Андонов.

25-ият „София филм фест“ ще се състои от две части - същинска и специална. Същинският фестивал е от 11 до 31 март с хибридно издание. Над 70 филма ще бъдат налични на водещата в света на фестивалите онлайн платформа на Фестивал Скоуп/Шифт 72. Над 129 филма ще бъдат прожектирани в софийските киносалони. Акцентът през март са конкурсните програми, българските игрални и документални премиери, избрани филми от световната фестивална сцена, юбилейни програми, включващи шедьоври от световното кино на гостували в София режисьори. Традиционните фестивали в Бургас, Пловдив и Варна ще бъдат във втората половина на март.

Повече за „София филм фест“ може да видите тук.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама