Арчи не е единствен - още членове на кралското семейство са без титли

18:25, 11 мар 21 / Любопитно 25 3985 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Противоречивите изявления на херцога и херцогинята на Съсекс в интервюто им с Опра Уинфри, сред които Меган Маркъл открито признава проблемите, с които е трябвало да се справи по време на престоя си в двореца Кенсингтън, хвърлят светлина върху някои загадки около нея, разкрива списание „Hola“ .

Актрисата говори за Арчи, който ще навърши две години през май, и каква би била, според нейната версия, причината той да не получи титлата принц. Тя описва разговорите, които е водила с институцията по време на бременността си, в които ѝ казват, че детето няма да получи титла и няма да има охрана. Освен това тя заяви, че решението за отказване на титлата на Арчи не е взето от тях, а от Кралския двор: „Те нямат право да го отнемат. Те искат да променят това, което е установено за Арчи. Защо“, призна херцогинята на Съсекс на приятелката си Опра.

Британската монархия се управлява от Кралския едикт, издаден от Джордж V през 1917 г., за да приписва титли на нови членове на семейството. В този документ монархът установява, че само децата и внуците на крал или кралица автоматично получават титлата принц и принцеса и че само тези от най-големия потомък на принца на Уелс ще получат тази категория. Такъв е случаят с децата на херцога на Кеймбридж, принцове Джордж, Шарлот и Луис, правнуци на кралица Елизабет II. Останалите внуци на престолонаследника, които идват от наследството по мъжка линия, ще се радват на категорията деца на херцог или херцогиня. Арчи Маунтбатън-Уиндзор е правнук на кралица Елизабет II и седми в линията за наследяване на трона, но, следвайки законите на Джордж V, той не може да се класира за категорията принц, тъй като не е потомък на най-големия син на наследника. След като Чарлз веднъж се качи на трона, Арчи можеше да бъде принц, като е директно внук на краля, но протоколите могат да се променят, както са уведомени херцозите, от желанието на Чарлз за намалена монархия, пише БГНЕС.

Кралското семейство с първа реакция след обвиненията на Хари и Меган

Други случаи в Кралския дом

Но това не е единственият случай, когато член на семейство Уиндзор не притежава кралска титла. Децата на принцеса Ан - Зара Тиндал и Питър Филипс, нямат титлата принцове по решение на родителите си, когато са родени, и особено по избор на дъщерята на кралица Елизабет II, която вярва, че е взела най-доброто решение.

„Беше им по-лесно и мисля, че повечето хора биха казали, че притежаването на титли има недостатъци, така че мисля, че това беше правилното нещо", казва тя. Синът й Питър е първият внук на кралицата, който се жени, и за да го отпразнува, Елизабет II иска да му даде графство и графска титла - нещо, което той отхвърля по неизвестни причини.

Поради тази причина внуците на принцеса Ан - Миа и Лена Тиндал и Савана и Исла Филипс (правнуците на кралицата), не притежават никаква кралска титла. В случай, че Зара и Филипс бяха принцове (ако родителите им не се бяха отказаха от това право), техните потомци също нямаше да имат право на титлата, тъй като пряката им линия е Ана, а само децата от мъжката пряка линия имат това право.

Възможността на Арчи

Нещо различно се случва с графовете на Уесекс, Едуард (четвъртият и последен син на кралицата) и съпругата му София. Когато двойката се жени през 1999 г., Бъкингам решава, че ще предостави на Едуард графство Уесекс, а не херцогство, но че ще може да вземе титлата херцог на Единбург, след като бъде освободена. Поради тази причина двете му деца - лейди Луиз Уиндзор (17) и Джеймс, виконт Северн (13), имат категорията деца на графове и не използват титлата принц или принцеса.

Случай, подобен на този на Арчи, би бил случаят на Огюст Филип, потомък на принцеса Евгения и Джак Бруксбанк, който е класиран на 11-то място в линията за наследяване на трона. В момента той няма никаква кралска титла, защото е правнук, а не внук на суверена, но Арчи би могъл да получи тази категория, когато дядо му, Чарлз, се провъзгласи крал, ако законите не се променят до тогава.

Херцогът и херцогинята на Съсекс обявиха в интервюто си за Опра, че второто дете, което очакват, е момиченце и че ще се роди следващото лято. Сред противоречивите изявления Меган Маркъл твърди, че Кралското семейство е силно загрижено за цвета на кожата, която ще има Арчи и че няма да му предоставят охрана както на останалите членове на Кралския двор. Въпреки това в институцията има подобни случаи, като принцеса Евгения и Беатрис де Йорк, които вече нямат обезпечение, платено от данъкоплатеца. Това споразумение е сключено между семейството, Министерството на вътрешните работи и Столичната полиция, тъй като разширените членове на Кралския двор нямат автоматично право на полицейска охрана.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама