Правосъдното министерство на крак заради проблем с европейските заповеди за арест

15:02, 11 мар 21 25 2655 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Съдът на Европейския съюз в Люксембург излезе с решение, че българската прокуратура не може да издава европейски заповеди за арест. Мотивите – в законодателството ни не е предвиден съдебен контрол на европейската заповед за арест и на постановлението за задържане до 72 часа. Според магистратите при това положение не са гарантирани процесуалните права на издирвания.

По този повод правосъдният министър Десислава Ахладова в бърз порядък свиква работна група с представители на съдебната власт, Висшия адвокатски съвет и академичната общност, която да обсъди изменения в законодателството, така че да се отговори на поставения въпрос в Решението за регламентиране на съдебен контрол върху издаваната от прокуратурата на България европейска заповед за арест.

Решението е свързано с лице, търсено за кражба у нас и намерено във Великобритания, но ще има ефект върху практиката с всички издирвани българи, намиращи се на територията на ЕС.

В това число очевидно влиза и бизнесменът Васил Божков, който се намира в Дубай. По този повод по-рано днес той публикува във Facebook колаж с образ на череп и заканата: „Идвам“.

Междувременно стана ясно и че запорът на имущество на Божков пада в съда. Сред посочените причини са липса на ясни данни за размера на това имущество в атакуваното постановление, собствеността на това имущество, доказателства, че длъжникът умишлено се освобождава от активи, липса на яснота дали възбраната затруднява съществено дейността и т.н. Съдията е категоричен, че е „невярно“ твърдението за направен анализ на получените от Божков доходи. Решението е окончателно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама