Партиите не отчитат да са получили дарения от бизнеса за кампанията

17:01, 11 мар 21 / Новият парламент 25 2395 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Дарения само от симпатизанти и кандидати за депутати, но не и от юридически лица - това отчитат пред Сметната палата партиите и коалициите, които ще участват в изборите на 4 април.

ГЕРБ-СДС, ДПС, „Има такъв народ“ и „Изправи се! Мутри вън!“ не са отчели никакви дарения. От симпатизанти и кандидати дарения са получили „БСП за България“, „Демократична България“, ВМРО и АБВ. Останалите по-малки партии и коалиции не са отчели дарения, пише „Дневник“.

60 см ще е дълга бюлетината за изборите

Най-много дарения отчита партията на Красимир Каракачанов - 77 от симпатизанти и 45 от кандидати за депутати на обща стойност над 57 хил. лв. Най-много са дарили евродепутатът Ангел Джамбазки - 5000 лв., и столичният общински съветник Карлос Контрера - 3000 лв.

Коалицията „БСП за България“ е получила дарения от 31 физически лица и 17 кандидати за народни представители на обща стойност над 14 хил. лв. Най-много са дарили кандидат-депутатите Георги Свиленски - 7800 лв., Христо Проданов - 5360 лв., Благовест Кирилов - 5300 лв. и Борислав Гуцанов, Димитър Данчев и Дора Стоянова - по 5000 лв.

Дарители на обединението „Демократична България“ са 17 симпатизанти и 9 кандидати, а сумата е над 19 хил. лв. Най-много са дарили кандидат-депутатите Иван Белчев - 1609 лв., и Атанас Славов - 1476 лв.

От 43 симпатизанти АБВ е получила на 30 хил. лв. Крайният срок за подаване на отчетите изтече.

Освен дарения партиите могат да финансират кампаниите си със собствени средства, които обикновено са от субсидия и членски внос, както и чрез т.нар. медийни пакети от по 40 хил. лв.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама