Курц заговори за тайни договорки за ваксини и спомена България, Борисов му се обади веднага

16:37, 12 мар 21 / Политика 25 5182 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Според канцлера на Австрия Себастиан Курц някои членки на ЕС може да са подписали „тайни договори“ с компании производителки на ваксини, за да получат повече дози от полагащите им се по приетите правила, предаде АФП.

Членките се договориха ваксините да се разпределят между страните пропорционално на населението им. Курц обаче каза, че след сравняване на общите доставки за страните членки става ясно, че „доставките не следват квотната система на глава от населението“.

Той добави, че някои страни в ЕС като Нидерландия и Малта получават значително по-големи доставки на глава от населението от други. „Малта ще получи три пъти повече дози на глава от населението от България до края на юли“, коментира австрийският канцлер и допълни: „Нидерландия не само ще получи повече дози на глава от населението до края на юни от Германия, но и те ще са два пъти повече от тези на Хърватия“.

Говорител на Еврокомисията обаче омаловажи твърденията за задкулисни сделки в ЕС, предаде БНР. „Страните членки могат да решат да поискат повече или по-малко от определена ваксина, и това е дискутирано между страните членки“, каза Стефан де Кийрсмакер.

След твърденията на Себастиан Курц, премиерът Бойко Борисов говори с него по телефона. Борисов го е подкрепил за това да бъде внимателно разгледан начинът на доставка и разпределение на ваксините, договорени от ЕК, към държавите членки на ЕС. Според министър-председателя ваксините следва да се доставят едновременно и да се разпределят пропорционално на база населението на страните членки, както е договорено на 21 януари на заседание на Европейския съвет.

„Вече повече от година заедно се борим срещу разпространението на COVID-19. Обединихме усилията си, защото знаем, че сме по-силни, когато сме единни и че никоя държава няма да е защитена от COVID-19, освен ако всички не сме в безопасност“, е заявил Борисов, съобщиха от правителствената пресслужба.

Напишете коментар
Коментари: 17
1 Анонимен 10:33, 14 мар 21

ОХ котьо как няма да има схема нали Бойко е замесен продажния морж

2 Схеми 10:34, 14 мар 21

Абсолютно всичко в което е замесен Борисов е някаква схема. Не се съмнявам дори и с ваксини да е направил някаква шмекерия. Тиквата няма скрупули способен е да си играе със здравето на хората за да окраде още. Вече има смърти случаи заради ваксината която вкараха в Б-я. Не го е срам, тулуп.

3 Анонимен 10:34, 14 мар 21

Ето това се казва държавен предател да си прави пари на живата на другите баси долния пацул

4 Анонимен 10:36, 14 мар 21

Педали има ли ??? Защото виждам 2 ма по горе на снимката до кога ще сме им роби ?

5 Анонимен 10:38, 14 мар 21

Бойко за колко пари ги договори пъпеш !? Пак искаш някой лев да ти остане Божков спря да ти дава и пенсията не стига нали .... ?

6 Анонимен 10:39, 14 мар 21

Ела в затвора да ти бием по една кожена ваксина :)

7 Анонимен 10:49, 14 мар 21

Бойко заслужаваш Затвор предател тъп продаде ни за жълти пари .... Никога няма да гласувам за теб ! Засложаваш до живот или смъртна присъда

8 Анонимен 10:51, 14 мар 21

Дано тъпата ти партия се разпадне! Не заслужаваш да си българин предлагам да напуснеш страната и да не се връщаш повече

9 Анонимен 10:54, 14 мар 21

Какво очаквате от предател много ясно че ще има схеми ! Оставка престъпник

10 Анонимен 10:56, 14 мар 21

Продажно копеле кой знае колко още договорки си правил на наш гръб ... искаш ваксини а хората не искат да се ваксинират? защо да може да направите закон и да се плаща и само да продаваш после нали

11 Анонимен 10:58, 14 мар 21

Искам да ме вкараш в схемата Бедняк смотан ! искам и аз да правя пари като теб даже си купих същия шкаф

12 Анонимен 12:52, 14 мар 21

Е как няма да му се обади, та нали го обвиняват, а той е безпогрешен хахаха

13 Апликация 12:55, 14 мар 21

Тайните договорки са неизменна част от живота на нашия министър-председател

14 Калинка 12:57, 14 мар 21

Вече повече от 11 години този човек ни съсипва и ние продължаваме да го търпим

15 Мискинин 13:00, 14 мар 21

Най-големият продажник на всички времена! Долен до костите, сега как ще се измъкнеш от обвиненията маймуно мръсна?

16 Камикадзе 16:41, 14 мар 21

Даже не е нужно някой да проговаря за това, видяхме резултата от ваксини. Няколко българи вече починаха, заради "хубавите и ефективни" ваксини, които поръчаха ГЕРБ. Да отбележим, че бяха и най-евтините на пазара. С това ще ви ваксинира уважаемия ни г-н Борисов.

17 Посейдон 17:55, 14 мар 21

Да и видяхме резултатите . Вече невинни хора които се довериха на правителството починаха вследствие от ваксинация. Направо нямам думи... ще ни вкарат всичките в гроба.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама