Коронавирусът у нас: Електронният регистър може да заработи отново в четвъртък

16:20, 13 мар 21 25 3259 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Ден след като разбрахме, че жена е починала след имунизиране с препарат на ваксината „AstraZeneca“ в Пловдив, търсенето на редица отговори за причинно-следствената връзка продължават. 

От РЗИ-Пловдив обявиха, че протоколът по ваксиниране при жената е спазен. Тя е отишла с намерение да се консултира с кардиолог, за да знае дали да се ваксинира. Жената е получила инфаркт през 2005 г., след което ѝ е поставен байпас. Преди ваксинация ѝ е направено ЕКГ и ехография, като изследванията не са показали пречка за имунизиране, информира д-р Ваня Танчева, директор на РЗИ-Пловдив, цитирана от bTV. Тя обясни, че жената не е била имунизирана с доза от партидата, заради която беше спряно ваксинирането в други държави.

Към момента все още протича проверката по установяването на причината за нейната смърт. Очаква се окончателният протокол от експертизата да бъде готов във вторник или сряда следващата седмица.

Съмненията в препарата на „AstraZeneca“ остават

Въпреки че лекари и епидемиолози твърдят, че според тях проблемът не е във ваксината и е много важно да продължи масовата имунизация, съмненията в препарата на „AstraZeneca“ остават, защото подобен смъртен случай имаше и в Австрия, след който Европейската агенция по лекарствата започна проверка, а редица държави спряха имунизацията с нея. В България имунизацията с тази партида и препарат не спряха веднага, а едва след като разбрахме за починалата жена в Пловдив. 

Според здравния министър Костадин Ангелов няма риск за ваксинираните с „AstraZeneca“.

Нека хората, които са ваксинирани с тази ваксина, да бъдат спокойни. Аз имам и мои близки, които са имунизирани с ваксината на Оксфорд. Това е една ваксина, която е много позната на медицината, подобен тип векторна ваксина е тази за грип. В света са направени много милиони ваксинации с нея, така че тези събития са част от събитията, които се случват с такава ваксина“, коментира в Гоце Делчев здравният министър Костадин Ангелов, който е водач на листата на ГЕРБ във Велико Търново, но прекрати предизборната си кампания.

По думите му, ако до сряда излязат всички резултати, които очакваме от лабораториите на Съдебна медицина в Пловдив, още в четвъртък може да бъде възстановен ваксинационния процес, предаде БГНЕС.

Снимка: Pixabay

Ситуацията в болницата в Гоце Делчев продължава да е сериозна. Активните легла за пациенти са 121, от тях са заети 74. Има две деца, които са с възпалителни изменения на белите дробове, съмнителни за ковид. В реанимация са настанени 4-ма пациенти, които са на апаратна вентилация. Ще изпратим допълнително лични предпазни средства и дезинфектанти, тъй като вървят към изчерпване, добави Ангелов.

По думите му при увеличаване натиска на лечебното заведение, ще хирургичното отделение ще бъде преместено на друг етаж, а в хирургия могат да бъдат разкрити още 16 легла. В момента свободните легла в болницата са 4, на ден постъпват между 6 и 8 пациенти с доказана ковид инфекция.

Въвеждат задължителна 10-дневна карантина за пристигащите от Африка

От 00:00 часа на 13 март всички лица, на които е разрешено влизането в страната и които пристигат от държави и територии в Африка, се поставят под задължителна карантина за срок от 10 дни. Това нарежда министърът на здравеопазването със своя заповед, издадена днес, съобщиха от пресцентъра на МВнР. 

За тези лица не се допуска изключението за отмяна на карантината при предоставяне на отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизането в България PCR тест.

Има сигнали, че от Африка могат да бъдат внесени варианти на вируса, включително южноафриканския и нигерийския, за които има съобщения, че са резистентни както на лечение, така и на ваксината. Ние сме длъжни да направим това нещо с оглед на превенцията на всички български граждани“, каза още Ангелов.

Снимка: CanStockPhoto

Къде е България по темп на ваксиниране?

Страната ни изостава между два и три пъти в темпа на ваксинация от съседите ни – Турция, Румъния и Гърция.

По последни данни в България се поставят под 5 дози ваксини на 100 души, като средното число за Евросъюза е над 10. В западната ни съседка Сърбия са поставени почти 27 дози ваксини на 100 души. 

Израел продължава да е номер едно в темпа на ваксинация – със 106 дози на 100 души. Съединените щати днес надхвърлиха 100 млн. имунизирани – близо 30 дози на 100 души. В Русия се поставят 5 дози на 100 души, предаде bTV. 

Електронният портал няма да запазва нови часове

Междувремено електронният портал за запазване на час за ваксиниране преустановява работа. Това се налага заради временното спиране на ваксинацията с „AstraZeneca“ на територията на страната, съобщиха от Единния информационен портал. 

Спират ваксинацията с „AstraZeneca“ заради починала жена

Регистрираните в портала потребители автоматично ще получат нов час за имунизация, след анализ на броя записани за ваксина лица и наличностите от другите две одобрени у нас ваксини срещу COVID-19.
Системата ще изпрати потвърждение за новия ден и час чрез sms или имейл. След възобновяване на работата на регистъра, всеки потребител ще има възможност, при необходимост, да промени дата и часа на ваксинация и да избере друг времеви прозорец.

Данните от последното денонощие

Пореден ръст на новозаразени с коронавирус е регистриран у нас - 3 159 нови случя при направени 17 161 тестове, сочат данните от Единния информационен портал. Това означава, че 18,4% от взетите проби са дали положителен резултат. 7 215 от тестовете са антигенни, от които положителни са 1 280. PCR тестовете са 9 946, като положителните са 1 879.

Най-много нови случаи има в София - 841, след това се нареждат Бургас с 294 и Пловдив с 243. Няма област без открити нови случаи, като най-малко са те отново в Търговище - 7.

Общият брой на потвърдените случаи у нас вече е 275 859. Броят на активните случаи продължава да се увеличава и към момента те вече са 41 183. Увеличава се значително и броят на настанените в болница - 6 818, което е с 214 повече за ден. В интензивни отделения са 506. Медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус са общо 10 757.

Броят на излекуваните е по-нисък от този на новозаразените. През последните 24 часа излекувани са 1 697 души, така общият им брой достига 223 480.

Жертвите на болестта у нас са 11 196, 102 от които са от последното денонощие. 

Общият брой на имунизираните у нас е вече е общо 336 660, като лицата със завършена втора имунизация са вече 57 336. За последното денонощие има 12 214 поставени ваксини срещу COVID-19.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама