Филмът „Сбогом, глупаци” със седем отличия на наградите „Сезар”

09:30, 13 мар 21 / Култура 25 2945 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Филмът на Албер Дюпонтел „Сбогом, глупаци“ спечели наградите „Сезар“ за най-добър филм и най-добър режисьор. Лентата се оказа големият победител на вечерта, като спечели седем от общо дванайсетте категории, в които беше номинирана. В комедийната драма се разказва за тежко болна жена, която търси своето дете.

Наградите „Сезар“ са считани за френски еквивалент на наградите на Британската академия за кино и телевизия БАФТА и американските филмови награди „Оскар“.

Бордът на наградите „Сезар” подаде оставка

46-ата церемония по връчването им, която се проведе в парижката зала „Олимпия“ без публика, беше политически заредена и белязана от гнева по повод продължаващото затваряне на кината във Франция заради пандемията от коронавирус, предадоха информационните агенции, цитирани от БНР. 

На събитието присъстваха само номинираните, а при откриването на церемонията водещата Марина Фоис произнесе реч, в която отправи остри критики към френското правителство заради мерките за затваряне на театрите и кината по време на пандемията от коронавирус.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

57-годишната актриса Корин Масиеро пък протестира гола на церемонията с искане правителството да положи повече усилия в подкрепа на културата по време на пандемията. Тя се появи наметната с магарешка кожа и в „окървавена дреха“ преди да ги съблече на сцената. На тялото ѝ бе изписано „Върни ни изкуството, Жан“ в директен призив към премиера Жан Кастекс. Кината са затворени във Франция в продължение на повече от 3 месеца.

За най-добър чуждестранен филм бе отличен „Още по едно“ на датския режисьор Томас Винтерберг. Наградата за най-добра актриса спечели Лор Калами. За най-добър актьор беше отличен Сами Буажила.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама