COVID-19 по света: Вината за разпределението на ваксините продължава да се подмята

15:35, 14 мар 21 25 3499 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Европейската комисия защити своята политика на разпределение на ваксините срещу COVID-19, след като по-рано днес шест страни от ЕС, сред които и България, се оплакаха, че дозите не се раздават справедливо.

Пет държави алармират ЕС за непропорционалните доставки на ваксини

В общо писмо до Комисията и Европейския съвет лидерите на Австрия, България, Латвия, Словения и Чехия, към които по-късно се присъедини и Хърватия, поискаха въпросът да бъде обсъден.

В отговор ЕК каза, че дозите се разпределят пропорционално според числеността на населението на отделните държави и като се взимат предвид епидемичните данни. Разпределението зависи от правителствата на страните-членки, увери тя в изявление.

ЕК отбеляза, че гъвкавата политика, договорена от 27-е, позволява на държавите, които са в по-тежка епидемична ситуация, да получат достъп до повече дози, ако други страни се съгласят да не вземат полагащите им се бройки. Връщането към пропорционалното разпределение на ваксините зависи от държавите-членки, подчерта Европейската комисия и даде да се разбере, че самата тя предпочита този метод, отбелязва Ройтерс, цитиран от bTV. 

Комисията е критикувана за бавното темпо на ваксинацията в ЕС, въпреки че правителствата на страните от Съюза играят главна роля при купуването на ваксините и изготвянето на ваксинационните планове.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Междувременно заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс призна, че Европейският съюз е допуснал грешки при разработването на стратегия за ваксинация срещу коронавирус за страните членки.

„Вярно е, че бяха допуснати грешки при поръчването на ваксините в Брюксел, както и в страните членки”, каза Тимерманс в интервю за неделния брой на германския в. „Тагесшпигел”, цитиран от БТА. 

Той отбеляза, че е готов да направи равносметка в края на пандемията, за да може да се види какво е свършено добре и къде има грешки. Първото, което трябва да се направи обаче, е да се гарантира, че цяла Европа ще получи ваксина, каза Тимерманс.

Европейският подход е „също в интерес на по-богатите държави членки” като Германия, добави в интервюто председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, цитирана от ДПА.

А генералният секретар на ООН разкритикува ваксинационния национализъм. Европейската комисия е поръчала общо най-малко 1,4 милиарда дози от четирите коронавирусни ваксини, одобрени в ЕС, което на теория е повече от достатъчно за 450-те милиона жители на блока.

Снимка: правителствена информационна служба

А премиерът Бойко Борисов заяви, че пропорционалното разпределение на ваксините е най-справедливият начин. „Да не се опитват да ни прехвърлят вина, без да ни дадат никакви данни. Комисията ни посочи одобрените ваксини и ние сме поръчали от всички”, заяви Борисов.

Европейската комисия ни посочи одобрените ваксини и ние сме поръчали от всички. С изключение на „Moderna“, която си спазва договора, другите компании не го спазват. Ние не искаме нищо друго от ЕК, освен да ни дадат това, което сме договорили“, категоричен бе премиерът.

Снимка: БГНЕС

От БСП пък побързаха да разкритикуват премиера и писмото му до ЕК 

Заместник-председателят на партията и водач на листата в Ямбол Кристиан Вигенин излезе с позиция във Facebook, като обвини премиера Бойко Борисов в използването на пандемията за тесните си партийно-политически цели.

„Отваряне и затваряне на бизнеси, пускане и спиране на зелени коридори, разрешения и забрани на ваксини се правят по личното усмотрение на премиера, често в пълно противоречие с експертите, като и най-сервилните така и не успяват да отгатнат навреме желанията му. Самият факт, че министърът на здравеопазването се оказа водач на две листи, вместо да се концентрира върху справянето с новата вълна, е много ясен знак кое е приоритет на правителството на Борисов“, посочи той, като отново призова министър-председателя да поиска доставка от руската ваксина „Спутник V“.

Припомняме, че в петък австрийският канцлер Себастиан Курц обвини някои държави, че са договорили задкулисно повече ваксини, отколкото биха получили пропорционално на числеността на населението си, и това е довело до несправедливо разпределяне на ваксините между 27-е. Според опозицията в Австрия обаче Курц се опитва да отклони вниманието от бавния напредък на ваксинационната кампания в страната.

Писмото, което призовава за "европейско решение", е било изпратено до председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия, Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен. Следващата среща на върха на ЕС е планирана на 25 и 26 март.

Снимка: Pixabay

Два смъртни случая след ваксинация в Хонгконг

Междувременно стана ясно, че двама души са починали в събота в Хонконг, след като са били ваксинирани срещу COVID-19, съобщи РИА Новости. И двамата са страдали от хронични заболявания и са били хоспитализирани, след като са били ваксинирани срещу коронавирус в началото на март, се казва в изявление на сайта на отдела по здравеопазване в града.

От ведомството съобщиха, че 80-годишен мъж с диабет и хипертония е починал. По-рано той е претърпял и инсулт. Като причина за смъртта е посочена исхемична болест на червата. Мъжът е бил ваксиниран срещу COVID-19 на 1 март, а на 7 март е приет в реанимацията на болница „Принцеса Маргарет“ в критично състояние, където е починал.

Вторият случай е 67-годишен мъж с хиперлипидемия, диабет и хипертония. Той получил ваксината „Coronavac“ на 2 март. След това, на 11 март, мъжът внезапно припаднал в една от станциите на метрото и бил приет в болница. Пациентът починал на 13 март.

Няма да се блокира партидата на „AstraZeneca“

По-рано здравният отдел съобщи за разследване на смъртта на 63-годишен мъж и 55-годишна жена, които са страдали от хронични заболявания и са починали след ваксинация срещу COVID-19 на 2 март. Медиите писаха, че пациентите са инжектирани с ваксината „Sinovac“. В същото време „South China Morning Post“ пише, че броят на смъртните случаи след ваксинация с този препарат е достигнал шест, предаде БГНЕС.

„AstraZeneca“ защита ваксината си

А от централата на „AstraZeneca“ излязоха с изявление за безопасността на ваксината. Анализ на нашите данни за безопасност, направен въз основа на приложени над 17 милиона дози от ваксината срещу COVID-19 на „Oxford-AstraZeneca“, не показва повишен риск от белодробна тромбемболия, дълбока венозна тромбоза или тромбоцитопения. Всъщност съобщеният брой случаи на такъв тип събития за ваксината срещу COVID-19 на „Oxford-AstraZeneca“ не е по-висок, отколкото броят, който би възникнал по естествен начин в неваксинирано население, заявяват от компанията.

В изявлението се казва още, че в клиничните проучвания няма тенденции или случаи на белодробна тромбемболия, дълбока венозна тромбоза или събития, които биха били свързани с тромбоцитопения.

Внимателният преглед на всички налични данни за безопасност, включително и на тези събития продължава и „AstraZeneca“ има ангажимента да споделя тази информация незабавно, категорични са от компанията.

Обръщаме внимание също така, че Европейската агенция за лекарствата е изискала оценка за събития, свързани с тромбоцитопения, от други производители на ваксини срещу COVID-19 (съгласно комуникация от 11 март), допълват от „AstraZeneca“, цитирано от БНТ. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама