Тайланд отбеляза Деня на слона

18:40, 14 мар 21 / Любопитно 25 1950 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Тайланд организира плодов банкет за десетки слонове в древната столица Аютая. Събитието е голяма атракция за чуждестранните туристи и организаторите на празника се надяват те да се завърнат скоро и да съживят ключовата за страната туристическа индустрия, съобщи Ройтерс.

Слоновете са елемент от културна идентичност за Тайланд и повод за национална гордост. През многовековната история на страната те са били използвани за труд, транспорт и при триумфи на бойното поле от воини и крале, пише изданието.

Кои са най-дълголетните животни?

„Ние, хората на слоновете, се надяваме, че правителството ще отвори страната (скоро), за да посрещне чуждестранни туристи, които да донесат доходи, за да можем да платим за храната на слоновете и обезщетение на техните водачи", каза Итипан Харваламай – управител на лагера за слонове „Royal Elephant Kraal and Village“ северно от Банкок. Той разчита, че туристите ще помогнат за оцеляването на всички 3800 опитомени слона.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Зависимата от туризма държава все още не е вдигнала забраната за пътуване, наложена през април миналата година, за да ограничи разпространението на коронавируса, което задържа притока на туристи и инвеститори. Втората по големина икономика в Югоизточна Азия претърпя миналата година най-дълбокия си спад за последните две десетилетия, когато броят на чуждестранните посетители спадна с 83% в сравнение с 2019 г.

Групите за защита правата на животните отдавна призовават лагерите за слонове в Тайланд да прекратят туристическите атракции с разходки с животните, които те определят като проява на насилие срещу тях, предаде БГНЕС.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама