Covid-19 по света: Руската ваксина ще се произвежда в Западна Европа

12:48, 15 мар 21 25 2277 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Руската ваксина срещу COVID-19 „Спутник V“ може да се произвежда в Западна Европа. Това стана ясно от съобщения на разработчиците на ваксината.

Ръководителят на Руския фонд за директни инвестиции Кирил Дмитриев заяви в изявление, че неговата организация „вече е постигнала споразумения с компании от Италия, Испания, Франция и Германия за стартиране на производството на „Спутник V“, съобщи БГНЕС.

Производствените споразумения в ключови европейски държави идват в момент, в който Медицинската агенция на ЕС обсъжда официално одобрение за руската ваксина. Днес ръководителят на отдела за здравни заплахи и ваксинационна стратегия на ЕМА Марко Кавалери обяви в ефира на италианската радиостанция Il Sole 24 Ore, че агенцията може да одобри руската ваксина не по-рано от месец май. 

Междувременно ЕК отрече появилата се информация, че Европейският съюз възнамерява да започне преговори за закупуване на руската ваксина, за да приложи програма за ваксинация на населението на европейските страни срещу коронавирусна инфекция. От Комисия заявиха пред БНР, че в момента не се водят преговори за купуване на дози от руската ваксина „Спутник V“ на ниво Европейски съюз.

По-рано агенция „Ройтерс“ съобщи, че страните членки обмисляли възможността за преговори, като за да се случи това, е необходимо да се получат искания от четири държави. Припомняме, че Унгария и Словакия вече закупиха от руската ваксина, а Чехия обяви, че е заинтересована. 

И Нидерландия спира временно ваксинацията с „AstraZeneca“

Нидерландия се нареди сред страните, които прекратиха временно употребата на ваксината на „AstraZeneca“ поне до 29 март като превантивна мярка. Подобен ход вече предприе и Ирландия. Решението е в отговор на съобщения от Дания и Норвегия за възможни тежки нежелани реакции.

У вас ваксинацията с препарата бе спряна преди дни със заповед на премиера Бойко Борисов.

Трима здравни работници в Норвегия, които наскоро са били ваксинирани с продукта, са били хоспитализирани за кръвотечение, кръвни съсиреци и тробмоцитопения, съобщиха здравните власти в събота, цитирани от bTV.

В неделя „AstraZeneca“ заяви, че е извършила проучване на здравната информация на над 17 млн. ваксинирани с нейния продукт в Европейския съюз и Великобритания и не е открила данни за връзка между ваксината и споменатите състояния. В Нидерландия днес започват парламентарни избори, които заради пандемията ще се проведат в рамките на три дни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама